Agro Business Park har igen i år uddelt innovationspriser i forbindelse med Agromek.

Det skete på festligste vis med masser af guldkonfetti svævende i luften over de tre prisvindere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De tre vindere vandt med deres idéer inden for tekstil af industrielle biproduktfraktioner fra for eksempel slagterier, kunstig intelligens til landbruget og en teknologi til at producere et miljøvenligt desinfektionsmiddel til fødevare- og landbrugssektoren.

Tekstil af biprodukter

Generelt er tekstilproduktion en særdeles miljøbelastende og arbejdstung proces. En overvejende del af dansk tekstilproduktion er gennem tiden blevet outsourcet til udviklingslande med markant billigere arbejdskraft og løsere miljølovgivning. Med sin nytænkende produktionsmetode vil Birgit E. Bonefeld muliggøre lokal, automatiseret, miljøvenlig og rentabel tekstilproduktion i Danmark.

Råvarerne til Birgit E. Bonefelds tekstilproduktion vil være industrielle biproduktfraktioner. Her tænkes der i første omgang på keratinprotein fra fjer (slagterier og dyneproduktion), men andre kilder er også identificeret.

Til opløsning af biproduktfraktionerne vil Birgit E. Bonefeld benytte såkaldte green chemistry opløsningsmetoder og efterfølgende via specialudviklet 3D print udstyr genskabe det ekstraherede materiale som ikke-vævet tekstil. Slutproduktet (brandes som SpinWear) vil være sømløs 3D fremstillet beklædning - for eksempel tunikaer til kvinder.

Kunstig intelligens

I 2015 blev der i Danmark tabt afgrøder til en værdi af min. 140 mio. kroner på grund af uopdagede plantesygdomme. Tabet skyldtes plantesygdommen havrerødsot og kunne have været langt mindre, hvis landmændene havde været opmærksomme på problemet i tide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

John Smedegaard og Martin Kjeld Pedersen står bag projektet, som har til formål at udvikle en kunstig intelligens til anvendelse i landbrugsindustrien. Løsningen gør det muligt at identificere og diagnosticere sygdomme i afgrøder ved hjælp af en kombination af satellitdata og algoritmer. Løsningen screener og diagnosticerer store arealer af landbrug automatisk og alarmerer dets brugere, herunder landmænd og planteavlskonsulenter, når et problem er opstået. Dette gør det muligt at opdage problemer tidligt, således at tidlig behandling af vækstproblemer kan igangsættes og et tab i udbytte undgås. Løsningen muliggør, at problemer opdages op til to uger før symptomer på skade bliver synlige.

Løsningen vil være den første af sin slags, der tilbyder et billigt, nemt og skalerbart værktøj til diagnosticering af afgrøderelaterede problemer i landbruget.

Desinfektionsmiddel

Biocider bliver flittigt brugt på tværs af landbrugs- og husdyrsektoren for at forhindre spredning af plante og animalske mikroorganismer, der fremkalder sygdom. Biocider er kemisk baserede stoffer, og deres anvendelse i landbruget vækker en stigende sundheds - og miljømæssig bekymring.

Rasmus Frydendal og Arnau Verdaguer har udviklet en Hydrogen Peroxide Generator (HPGen), som kan genere et gennemtestet og kraftfuldt, men alligevel miljøvenligt desinfektionsmiddel - der nedbrydes til ren ilt og vand. HPGen, som vil blive bragt til markedet af virksomheden HPNow ApS, muliggør en lokal produktion af brintoverilte efter behov og udelukkende ved brug af vand, luft og elektricitet. Med dette middel i landbruget vil det blive muligt at realisere et lavere kemikalie forbrug, at sænke omkostningerne, forbedre plante og dyresundhed samt reducere anvendelsen af antibiotika.

Desinfektionsmidler bruges også i høj grad i fødevareproduktionskæden til at fjerne biofilm, alger og bakterier, og HPGen er et innovativt alternativ til traditionelle klorbaserede kemikalier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontorplads og sparring

Agro Business Park lancerer årligt innovationskonkurrencen, som har til formål at finde gode forretningsidéer inden for områderne jordbrug, fødevarer, biomasse eller miljøteknologi. I år blev der indsendt 33 ansøgninger til idékonkurrencen, og de tre vindere af 50.000 kr. blev:

Ud over pengepræmien på 50.000 kr. får alle vindere tilbudt tre måneders gratis ophold i Agro Business Parks innovationskontor i Foulum eller Agro Food Park Inkubator i Skejby. Her tilbydes sparring i relation til konkretisering af forretningsidé og forretningsmodel, kapitalfremskaffelse og branchespecifikt netværk.