Landbrugs apps, sensorer, satellitfoto af markerne, big data og undervisning ved hjælp af 3D. Det er nogle af de begreber, som fremtidens landmand kommer til stifte bekendtskab med ved at tage på en fremtidsrejse - Walk of Future - på Agromek 2016.

Walk of Future foregår i Hal H. Her vil Seges - landbrugets videns- og innovationshus - blandt andet fremvise og demonstrere nogle af de teknologier, som landmanden vil komme til at arbejde med i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der bliver en rute med 16 stationer undervejs. Hver station har sit eget emne, og flere af dem har noget med it og teknologi at gøre, for der sker en hastig udvikling, som også vil få betydning for landbruget og den enkelte landmand, siger Birgitte Wulff, Seges, som er projektleder på den faglige udstilling.

- For eksempel sætter vi fokus på, hvordan landmanden kan gøre en app til sit bedste markredskab ved at afprøve mulighederne i FarmTracking. Vi præsenterer CropSAT.dk, som er et gratis web program, hvor landmanden kan se variationen i biomasse hen over marken. Billederne kommer fra en satellit, der flyver i 800 kilometers højde. På baggrund af biomassekortene udarbejdes et tildelingskort, som sættes i traktorterminalen, når der for eksempel skal gødskes. Og vi præsenterer en ny version af hjemmesiden landmand.dk, hvor vi desuden efterlyser ideer og ønsker til, hvordan den skal se ud i fremtiden, fortæller Birgitte Wulff.

Foruden stationerne med it og teknologi vil der også være en station med specielt fokus på fremtidens svineproduktion.

Omlægning til økologi og bæredygtighed i økologisk drift er emner, som vil blive præsenteret på en anden af stationerne.

- Walk of Future er også landmandsuddannelse, nye værktøjer til motivation og ledelse på kvægbedriften og ikke mindst værtøjer til et sikkert arbejdsmiljø og dermed en mere sikker fremtid, siger Birgitte Wulff.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk proteinfoder

- Vi præsenterer også et helt nyt indtjeningsområde for danske landmænd. Det drejer sig f.eks. om fremstilling af proteinfoder til fjerkræs og svin ud fra grøn biomasse som erstatning for importeret soja, siger Birgitte Wulff, der også glæder sig til at præsentere 3D e-learning, som foregår ved hjælp af en slags pap-briller og en smartphone. Derved kan for eksempel medarbejdere på svinebedrifter se små lærende film fra andre bedrifter, da fysiske besøg er næsten umuligt.

- Generelt vil vi vise nogle eksempler på, hvad vi arbejder med i Seges og samtidig præsentere nogle af vores samarbejdspartnere. Samtidig vil vi sætte fokus på, hvilket udbytte landmanden kan få ud af det, for der er meget, som landmanden direkte kan tage hjem og bruge.