Der findes mange - efter dansk opfattelse - mærkværdige retter i det kinesiske køkken, hvor hundekød blandt andet er en traditionel spise. Men de 1,4 mia. indbyggere spiser også mange andre ting, og en af dem er dansk svinekød. I store mængder endda. Så store at landets egen produktion ikke kan holde trit med efterspørgslen, og det er godt for udenlandske aktører, herunder Danmark.

Danish Crown oplever således en stor vækst i sin eksport til Kina, og Søren Thinggaard, underdirektør i Danish Crowns exportafdeling, forventer, at Kina bliver koncernens største marked i 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv om de kinesiske priser nu er begyndt at falde fra et meget højt niveau til et mere normalt niveau, som de europæiske priser kan matche, tror jeg alligevel, at Kina vil blive vores største marked i 2016, siger Søren Thinggaard til Business.dk.

Det danske firma har sendt nakke-, forende-, bov- og brystprodukter i tusindvis til Kina, og i første halvår af 2016 blev Kina så stort et marked, at det nu er virksomhedens næststørste marked, kun overgået af Storbritannien.

Kinesernes boom i kødimporten har ført til betydeligt højere priser på svinekød globalt. Danish Crown betaler nu væsentligt højere afregningspriser end tidligere til sine leverandører, skriver Business.dk.

Tidligere var det biprodukter som grisehaler, -hoveder og -tæer, som det kinesiske marked var interesseret i, men for et par år siden åbnede Kina også for import af reelt svinekød. Ifølge Business.dk skyldes efterspørgslen primært, at den kinesiske regering har slået hårdt ned på miljøforurening fra den kinesiske såkaldte baggårdsproduktion med små stalde i udkanten af byerne, hvorfra svinene bliver leveret til primitive slagterier. Producenter og slagerier på stribe er således blevet lukket af myndighederne.