Hos Ole Christensen I/S i Bording, klarer Ida Christensen og Anita Kaag fodringen af 3000 minktæver med et system fra Twinca, hvor de styrer fodermængden med en pedal.

Det er nærmest raketvidenskab at sørge for, at mink får det foder de har behov for, men ikke så meget, at de bliver dovne. Hver dag i vækstperioden skal der mere foder til, hvis minkene vel at mærke har spist op dagen før. Når man som Ole Christensen I/S har 3000 minktæver, er der mange bure at holde styr på, og derfor har Ida Christensen og Anita Kaag stor gavn af fodringssystemet Twinca Step.

Systemet er integreret i fodervognen, og når de kører med vognen, kan de med fartpedalen sende et signal til systemet om, at der i et givent bur findes en mink, der ikke har spist op. Så registrerer computeren, at her skal der ikke gives ekstra foder.

- Det giver os en meget bedre styring af fodringen, og samtidig sparer det os for en masse arbejdstid. Det vigtigste er dog, at det sikrer, at minkene får det foder, som de har brug for, forklarer Ida Christensen, der driver minkfarmen ved Bording sammen med sin mand, Ole Christensen og datteren Anita. På farmen avler de blandt andet Palomino, Pearl, Silver og Cross-mink.

Stor erfaring

Ida og Ole Christensen var blandt de første, der tog Twinca Step i brug for over 12 år siden. Siden dengang er systemet blevet en fast del af hverdagen på farmen.

- Vi kan indstille systemet til, at der skal gives eksempelvis to procent mere foder pr. dag, men hvis jeg letter foden fra pedalen ved et bur, hvor der ligger foder tilbage, bliver netop dette bur ikke justeret op. Mink er jo et rovdyr, så det er vigtigt, at de ikke bliver dovne, hvis de oplever, at der er en overflod af foder. De må gerne mærke sult, men de skal selvfølgelig ikke sulte, siger Ida Christensen.

Ikke nok med at Twinca Step har gjort det lettere at styre fodringen, så har det også betydet, at antallet af fodringer pr. dag er blevet reduceret.

- Tidligere fodrede vi to gange om dagen i perioden fra den 20. april til 1. december, men nu fodrer vi kun én gang om dagen i den periode. Vi behøver ikke længere at være bange for, at der ikke er foder nok hos dyrene, siger Ida Christensen.

Større mink

Siden Ida og Ole Christensen begyndte at bruge Twinca Step, har de oplevet fremgang på flere parametre i besætningen.

- Først og fremmest så oplever vi, at vores mink bliver større, fordi de får det foder, de har brug for. Større mink betyder højere priser for skindet, så det er selvfølgelig positivt. Derudover har vi også set, at vi får flere hvalpe pr. kuld, end vi gjorde tidligere, siger Ida Christensen, der fortæller, at man på farmen i snit får 6,2 hvalpe pr. kuld.

Det er normalt, at man øger fodringen til minkene i perioden op til parring, og også her hjælper Twinca Step.

- Mange af dem, der ikke bruger systemet, fodrer ekstra på hele farmen samtidig. Vi kan gøre det i etaper, fordi systemet holder styr på fodermængden til de enkelte bure. Det gør processen mere kontrolleret og lettere at styre, siger Ida Christensen.

Det er ikke kun for minkene, at Twinca Step er et hit. Systemet har som nævnt gjort arbejdet betydeligt lettere på farmen, og det betyder blandt andet mere fritid.

- Systemet er meget brugervenligt, og det betyder, at det er lettere for os at sætte andre til at fodre. Det giver os en virkelig stor fleksibilitet, siger Ida Christensen, der ligesom datteren Anita Kaag kun at positivt at sige om systemet.

- Vi kan slet ikke forestille os ikke at bruge Twinca Step.