BVL er på det danske marked nok mest kendt for sine fuldfodervogne, men har også et sortiment af udstyr til optimal udtagning af ensilagen fra stak og silo.

Ifølge BVL's danske repræsentant, Flemming Hyldgaard, har firmaet gennem længere tid øget fokus på at fortælle om dette udstyr på det danske marked. Det skyldes, at BVL gerne vil medvirke til at optimere foderhåndteringen hele vejen fra siloen til koens vom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udtagningsteknik

- I forbindelse med udtagningen er det vigtigt at efterlade en overflade, så ensilagekvaliteten bevares bedst muligt, siger Flemming Hyldgaard.

Ifølge ham handler det også om at undgå spild i forbindelse med udtagningen. Både i form at simpelt spild og i form af forringet kvalitet og direkte fordærv som følge af en dårlig udtagningsteknik i stakken.

- Betydningen af at fastholde ensilagekvaliteten i forbindelse med udtagningen handler også om at bevare en kvalitet, som frister køerne, så man sikrer en optimal foderoptagelse.

Iltfrit miljø

Foderets værdi kan kun sikres i et anaerobisk miljø, og mange af de udbredte udtagelsesmetoder viser sig at løsne enden af stakken så meget, at der trænger ilt ind og skader konserveringen, så ensilagen varmer.

Stor varmestigning

- Man bør gøre meget for at sikre en fast overflade, så ensilagen ikke begynder at varme, for selv små mængder ilt kan øge varmen i den skadede del af stakken med op til 15 grader celsius - eller endda mere, fortæller Flemming Hyldgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når ensilagen varmer taber man foruden energi - og dermed foderværdi - også appetitlighed, så køerne er tilbøjelige til at æde mindre fodermængder, så køerne ikke kan producere så meget mælk som forventet.

Og endelig kan det gå ud over køernes fysiske velbefindende, når de ikke indtager de rigtige fodermængder i optimal kvalitet.

Blokskærer

Flemming Hyldgaard oplever på baggrund af det øgede fokus på udtagningsteknikken, at flere landmænd har fået øjnene op for at bruge ensilageblokskærere.

- Vi har flere modeller af ensilageblokskærere både til trepunktsophænget og til montering i frontlæssere og deciderede læssemaskiner, som alle sikrer, at ensilagens struktur og kvalitet bevares intakt, og at der ikke opstår revner i stakkens overflade, som kan nedbryde kvaliteten, siger Flemming Hyldgaard.

Rummer mere

Han møder dog stadig nogle gange den indvending, at det tager for lang tid at skære en blok ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det skyldes, at mange glemmer at tænke på, at en blok ensilage rummer mere end en almindelig skovlfuld. Vores blokskærere rummer fra 1,65 til 3,6 kubikmeter. Derfor skal der også køres færre gange, og der er ikke nær så meget spild fra den faste ensilage i en blok som fra en løs skovlfuld, siger Flemming Hyldgaard.