Väderstad Tempo V er en ny liftophængt enkornssåmaskine med variabel rækkeafstand, som i foråret 2016 er på vej rundt i Danmark.

Det hele startede den 2. april 2016, hvor Väderstad i samarbejde med Fendt, Agco Danmark og Heden Maskinforretning på Fyn, startede op med såning af roer med den nye liftophængte Väderstad Tempo V enkornssåmaskine spændt på en Fendt 724 med special hjulmontering fra Skodborg Dækservice, så der ikke køres i rækkerne.

- Vi kørte først på Lolland og derefter Falster, hvorefter vi fortsatte roesåningen på Sjælland, fortæller David Pedersen, direktør hos Väderstad Danmak, som Maskinbladet mødte i marken igår i det sønderjyske.

- Selvom maskinen kører 11 kilometer i timen, så ligger frøene helt præcist.

- Anders Gamborg

- I denne uge er vi så startet op med majssåningen i Sønderjylland, hvorefter vi rykker til Fyn sidst på ugen, og forhåbentligt tilbage til Jylland og fortsætter i det nordjyske, hvis ikke majssåningen helt er afsluttet til den tid, fortæller David Pedersen, som netop har sat Rostgaard Maskinstation i gang med den nye maskine.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Variabel rækkeafstad

Det specielle ved Tempo V-maskinen er, at den har variabel rækkeafstand, og dermed mulighed for både at så roer på 45 centimeter og majs på 75.

- Maskinen kan omstilles fra 12 rækket roesåmaskine med 45 centimeters rækkeafstand, til en otte rækket majssåmaskine med 75 centimeter række afstand, fortæller David Pedersen.

Väderstad fortæller, at ombygningen tager cirka to timer for den utrænede, mens den trænede kan gøre det på cirka 40 minutter.

Præcis placering

Onsdag den 11. maj kørte maskinen hos Rostgaard Maskinstation hos mælkeproducent Kurt Gamborg, og hans to sønner var i marken under såningen, og var meget imponerede over den høje præcision fra såmaskinen:

- Selvom maskinen kører 11 kilometer i timen, så ligger frøene helt præcist, fortæller en tilfreds Anders Gamborg.

Mikkel Thuesen fra Rostgaard Maskinstation er chauffør på maskinen og han fortæller, at maskinen er let at sætte sig ind i:

- Hele styringen foregår fra iPad med Väderstad Econtrol, og det er utrolig dejligt og let at finde ud af, fortæller chaufføren fra førersædet i den støjsvage Fendt, som desuden kører med autostyring.

Fra iPaden, kan han løbende holde øje med hver enkelt række, og se om der et eventuelle udsving i placeringen af frø.

- Det giver en god fornemmelse og ro, at jeg konstant kan se, hvordan hver række sår.

Ny fronttank

Da maskinen er liftophængt, har Väderstad været nødt til at placere gødningen foran traktoren i en fronttank.

Fronttanken produceres i samarbejde med tyske Reichert, som producerer selve tanken, mens blæser, udsåningsdel og al elektronik til styring er produceret af Väderstad, og derfor kan betjenes sammen med resten af såmaskinen fra Väderstad Econtrol med iPad-løsning.

Fronttanken rummer 2.200 liter som standard, og kan udvides til 2.700 liter.

Gennemprøvet teknik

Enkornsenhederne er kendt teknik fra Väderstad, og PowerShoot er en naturlig del af såmaskinen. PowerShoot er det system, hvor frøene sendes af sted med 50 kilometer i timen fra såskiverne, hvor frøet fastholdes med overtryk i såhusene, frem for vakuum, som mange andre såmaskineproducenter benytter.

Trykluft benyttes til at sende frøene af sted med 50 kilometer i timen, og trykhjulet på jorden stopper frøene og sikrer, at de kommer i god kontakt med jorden. Det betyder dels at frøene ikke triller videre, og dels sørger det for jordkontakt, så fremspiringen sker hurtigt.

Fra 2016 vil huset til cellehjulene være udformet i aluminium, og en ny klap i bunden af såhuset, gør det let at tømme såkasserne for frø ved afgrødeskift.