Hvis man går med overvejelser om at omlægge til økologisk produktion i løbet af 2016, men endnu ikke har besluttet sig, så er det alligevel en god idé at tilmelde arealet til omlægning på fællesskemaet hos NaturErhvervstyrelsen inden den 21. april. Påbegynder man omlægning inden næste ansøgningsrunde i april næste år, uden at have tilmeldt det, mister man muligheden for det økologiske arealtilskud helt frem til september 2017.

- NaturErhverv har på trods af klare opfodringer og henvendelser fra Økologisk Landsforening tilkendegivet, at de ikke vil lave en ekstra ansøgningsrunde i september, så derfor opfordrer vi alle landmænd, der går med økoovervejelser, til at tilmelde arealet nu. Hvis mejeriet eller slagteriet kommer og beder om mere økologi til sommer, så er det en fordel at kunne reagere med det samme. Tilmeldingen kan trækkes tilbage frem til 1. september, så der er ikke noget forgjort i det, hvis man ender med ikke at lægge om i 2016, siger Peter Søndergaard, økologi- og omlægningskonsulent i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stigende efterspørgsel

Salget af dansk økologi herhjemme og til eksport er i kraftig vækst. Arla ønsker 25 procent mere økomælk i 2017, Friland efterlyser flere øko-svine og oksekødsproducenter, mens Coop og Dansk Supermarked begge har lanceret ambitiøse øko-strategier.

- Der er virkelig stor efterspørgsel på mere økologi inden for næsten alle varegrupper. Det betyder, at der er brug for flere økologiske landmænd, og det betyder også, at der er en sund økonomi for landmanden ved at lægge om, hvis han har mod på den faglige udfordring som økolog, siger Henrik Hindborg, der er markedschef i Økologisk Landsforening.

Markedet for økologiske fødevarer udgjorde en værdi på 11 milliarder kroner i 2015. Det svarer til en vækst på 52 procent siden 2009.