Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har i et svar til socialdemokraten Simon Kollerup kommenteret en rapport fra GEUS om nitratpåvirkningen i iltet grundvand ved mergødskning i 2016-18.

- Det er vigtigt at være opmærksom på, at rapporten ikke inddrager indholdet af Fødevare- og landbrugspakken som helhed, men alene vurderer de isolerede konsekvenser af forskellige scenarier for lempelser af kvælstofnormen. Analysen har således taget hensyn til, at landbrugsarealet løbende reduceres, men der er ikke i øvrigt taget hensyn til baselineelementer, som vil have en positiv effekt i forhold til grundvand. Det drejer sig blandt andet om stigende udbytter og fald i kvælstofdeposition. Der er endvidere ikke taget hensyn til kompenserende miljøtiltag, som følge af Fødevare- og landbrugspakken, skriver ministeren blandt andet i sit svar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få påvirkes

GEUS konkluderer, at nitratindholdet i iltet grundvand generelt kan forventes at stige med 6-7 procent ved 2/3 udfasning af normreduktionen for kvælstof og 9-10 procent ved fuld udfasning af normreduktionen.

Det svarer til en stigning i nitratkoncentrationen i det infiltrerende (nedsivende) iltede grundvand på henholdsvis 3,1 mg/l og 4,7 mg/l. Beregningerne er foretaget i forhold til det gennemsnitlige koncentrationsniveau i iltet grundvand i 2010-2012, og der er estimeret en usikkerhed på 66 procent i beregningerne.

GEUS estimerer desuden, at i alt cirka 5 procent af den danske grundvandsressource vil blive påvirket af en mertilførsel af kvælstof i perioden 2016-18, når der alene tages hensyn til den isolerede betydning af normlempelsen.

Udviklingsprojekt

Der foreligger ikke for nuværende nærmere viden om konsekvenserne af at udfase reduktionen af kvælstofnormerne for de enkelte grundvandsforekomster, noterer Esben Lunde Larsen.

Der er derfor igangsat et udviklingsprojekt hos GEUS med det formål at tilvejebringe det faglige grundlag for at kunne vurdere behovet for kompenserende tiltag som følge af normlempelser mv., med henblik på at forhindre forringelse af grundvandsforekomster og opfylde målet om at vende væsentlige og vedvarende opadgående tendenser af nitrat i grundvandsforekomsterne. Projektet forventes afsluttet i juni 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøfokusareal

Der indgår i Fødevare- og landbrugspakken en række kompenserende miljøtiltag, herunder initiativer, der vil bidrage til grundvandsbeskyttelsen.

Det vedrører dels en tilpasning af landbrugets mulighed for at bruge de samme virkemidler til at opfylde det fortsatte nationale krav om udlæg af efterafgrøder og EU's krav om udlægning af 5 procent såkaldt miljøfokusareal. Dels yderligere frivillige kollektive kompenserede virkemidler under landdistriktsprogrammet i 2017-2020, herunder skovrejsning.

- Derudover lanceres en målrettet forpagtningsordning eller lignende fra 2017, der indtil indførelsen af en generel målrettet regulering for både overfladevand og grundvand skal resultere i udlægning af flere efterafgrøder, der ligeledes vil have virkning både i forhold til overfladevand og grundvand. Ministeriet er desuden i færd med at overveje mulige yderligere initiativer i 2016, hvis der måtte vise sig behov for sådanne, slutter miljø- og fødevareministeren.