Formanden for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, skal i foretræde i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg for at rette fokus på de vækstmuligheder, der ligger i at anvende halmen til energiformål.

Halmen bruges blandt andet som et vigtigt biobrændsel i den danske energisektor, og det har betydet udvikling af teknologier til håndtering og afbrænding af halm, der nu eksporteres af en række virksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle venter på en politisk opbakning til etablering af det første fuldskala bioraffinaderi i Danmark

- Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører

- Anvendelsen af halm til energi har siden 2006 svinget meget, hvilket har store konsekvenser i branchen. Investeringer i ny teknologi begrænses, da der opstår stor usikkerhed om fremtidige forretningsmuligheder. Her går vi glip at effektiviseringsmuligheder som kan sikre en konkurrencedygtig biomasse, skriver Hans Stougaard til udvalget.

Bioøkonomien

Halmen forventes også i fremtiden at udgøre en væsentlig del, af bioøkonomien. Men udviklingen af teknologi er ifølge Danske Halmleverandører stoppet op:

- Alle venter på en politisk opbakning til etablering af det første fuldskala bioraffinaderi i Danmark. Sådan et raffinaderi er en krumtap i udvikling i fremtidens bioøkonomi, fordi det får både indenlandske interessenter og udlandet til at have tillid til, at Danmark vil noget med avanceret bioøkonomi. Samtidig viser beregninger i ADAM, at projektet kan skabe 1.250 job i den toårige anlægsfase og 1.000 varige job, skriv Hans Stougaard.

Tilskud kan bortfalde

Danske Halmleverandører opfordrer folketingspolitikerne til at bakke op om krav om tvungen iblanding af 2,5 procent avancerede biobrændstoffer i benzin, da det vil sikre afsætning af produktionen fra et første bioraffinaderi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt, at der prioriteres en snarlig positiv politisk beslutning, da et tilskud fra EU på 293 millioner kroner ellers risikerer at bortfalde. Der kan søges udsættelse, men EU skal have svar i foråret 2016. Merprisen for forbrugeren vil ifølge beregning fra Energi- og Olieforum ligge på cirka tre øre pr. liter benzin og ifølge rapport fra Energistyrelsen på 20 øre pr. liter benzin - sammenlignet med i dag.

Flere halmkedler

Der er ifølge Danske Halmleverandører muligheder for øget anvendelse af halm allerede på den korte bane ved blandt andet at øge mulighederne for etablering af flere halmkedler som supplement på fjernvarmeværker. Det vil reducere varmepriserne og afhængigheden af naturgas.

Der opfordrer ligeledes til at se på kravet om samproduktion af kraft og varme på mindre fjernvarmeværker, da det ikke er rentabelt med el-produktion. Det kan give øget anvendelse af halm til fjernvarme og reducerede varmepriser til mange kunder.

- Generelt bør incitamentet til anvendelse af lokalt produceret biomasse øges. Samtidig bidrager anvendelse af halm til kraftvarme eller varmeproduktion i decentrale kraftvarmeværker, med lokale arbejdspladser. Eksempelvis vil et kraftvarmeværk eller varmeværk, som anvender 100.000 tons halm vurderes at bidrage med mindst 20-25 fuldtidsstillinger og cirka 150 ufaglærte arbejdspladser i sæsonen.

Rigelig ressource

Selv ved etablering af mange nye halmvarmeværker er halmressourcen ifølge Hans Stougaard rigeligt stor i Danmark:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gælder også, når det forventede forbrug til bioraffinering kommer. Halmværker har en afskrivningsperiode på cirka 15 år, og inden for den tidshorisont er der ikke udsigt til mangel på halm. Det er samtidig muligt at øges halmudbyttet pr. hektar ved ændret sortsvalg, slutter Danske Halmleverandører.