Folketingsmedlem Mette Bock (LA) kan ikke forestille sig, at en S-domineret regering vil rulle den landbrugspakke tilbage, som et snævert borgerligt flertal blev enige om kort før jul.

- Frem til midnat den 22. december var socialdemokraterne med ved forhandlingsbordet og havde nikket hele vejen linje for linje. Men en halv time efter, at de valgte at forlade forhandlingerne, udsendte de på Twitter, at det var den sorteste landbrugsaftale nogensinde, fortalte Mette Bock, da hun torsdag talte på Bæredygtigt Landbrugs stormøde i forbindelse med Nutrifair i Fredericia.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Uden Bæredygtigt Landbrugs indsats og retssager samt aktive landmænd med mod til at stå frem, var vi aldrig nået her til. Men vi skal videre.

Mette Bock (LA)

Taktiske grunde

Mette Bock understreger, at Socialdemokraterne selv valgte at gå, og hendes tolkning er, at det var af taktiske grunde for at kunne kalde det en sort aftale.

Trods den udgang på forhandlingerne, benyttede Mette Bock lejligheden til at rose de socialdemokratiske forhandlere, Morten Bjødskov og Simon Kollerup.

- Der er virkelig sket en ændring i forhold til dengang, vi snakkede med Mette Gjerskov (S) og Dan Jørgensen (S), sagde Mette Bock og tilføjede, at Liberal Alliance nu snakker og samarbejder udmærket med Socialdemokraterne.

Til de, der kunne have ønsket sig en bredere aftale for at sikre politisk stabilitet, sagde Mette Bock, at det også kan være politisk ustabilt at have nogen med i en aftale, som så vil benytte ethvert lille strå til at kræve forhandlinger genoptaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ros til BL

Mette Bock benyttede også mødet til at rose Bæredygtigt Landbrugs arbejde, som hun mener, har en betydelig andel af æren for, at det er blevet muligt at gennemføre de politiske ændringer, som nu er en realitet.

- Vi har oplevet et paradigmeskifte, som ikke mindst er takket være Bæredygtigt Landbrugs arbejde. Det hænger også sammen med Landbrugskommissionens arbejde. Men man kan kun trække på smilebåndet, når man kan se, at Martin Merrild skriver, at skiftet kom for halvandet år siden, da han stod ved siden af Lars Løkke Rasmussen på Bornholm, sagde Mette Bock.

Sæt dagsordenen

Hun tog også fat på at fremhæve en del af landbrugsaftalen, som hun mener, vil få stor betydning.

- Det er vigtigt, at det nu bliver muligt at korrigere sine tal i forhold til modellerne ved at foretage målinger. Det har hidtil ikke været muligt.

I det hele taget opfordrede hun de forsamlede landmænd ved Bæredygtigt Landbrugs møde til at være med til at sætte den politiske og faglige dagsorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ellers gør andre det, sagde hun.

Og atter roste hun Bæredygtigt Landbrug.

Vi skal videre

- Uden Bæredygtigt Landbrugs indsats og retssager samt aktive landmænd med mod til at stå frem, var vi aldrig nået her til. Men vi skal videre. Og det er derfor vigtigt at huske, at I skal fortsætte med at bide politikerne i haserne, sagde Mette Bock.

- I er hele tiden nødt til at gøre opmærksom på jeres forhold, for ellers er den politiske realitet, at efter en stor aftale, læner man sig tilbage, og så går tingene i stå, sagde hun.

- Der er fortsat et arbejde at gøre, sagde Mette Bock.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun fortalte også, at det ofte giver nogle knubs at forsvare landbruget.

- Det er svært at nå de midaldrende københavnske kvinder, der dyrker jordbær i en spand på hovedet på terrassen, sagde hun.