Udenlandske ansatte har bedre forventninger til arbejdsvilkår og løn, og de har en bedre arbejdskultur end danske ansatte. De danske ansatte bidrager derimod mere til det sociale miljø på de danske landbrugsbedrifter.

Det er hovedkonklusionerne på en undersøgelse, der er udarbejdet af Landbrug & Fødevarer. Materialet til undersøgelsen er indsamlet i april 2015 blandt 1.433 danske landmænd, der har en omsætning på mere end en million om året. Undersøgelsen dækker både svinebedrifter, kvægbedrifter, minkbedrifter, plantebedrifter samt æg- og kyllingebedrifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

L&F har i undersøgelsen fokuseret på tre parametre, der påvirker den daglige drift på danske landbrugsmaskiner, nemlig arbejdskultur, bidrag til socialt miljø samt løn og øvrige vilkår.

Arbejdskultur

Knap 50 procent af de adspurgte landmænd mener, at deres udelandske ansatte bidrager positivt til arbejdskulturen på bedriften, mens 30 procent mener det samme om deres danske ansatte.

17 procent af de adspurgte mener at de danske ansatte bidrager direkte negativt til arbejdskulturen, mens kun 5 procent mener det samme om de udenlandske ansatte.

Løn og øvrige vilkår

På spørgsmålet om hvordan danske og udenlandske ansattes løn og øvrige vilkår påvirke den daglige den daglige drift, er det igen de udenlandske ansatte, der får den mest positive respons fra de adspurgte.

Godt 25 procent af de adspurgte mener at de udenlandske ansatte bidrager positivt, mens godt 5 procent siger det samme om de danske ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele 40 procent af de adspurgte mener, at de danske ansatte bidrager negativt til dette paramter, mens det samme bliver sagt om kun 3 procent af de udenlandske medarbejdere.

Til dette spørgsmål har cirka 70 procent af de adspurgte svaret neutral/ved ikke i forhold til de udenlandske ansatte, mens 53 procent af de adspurgte har svaret neutral/ved ikke i forholdt til de danske ansatte.

Socialt miljø

Det sidste parameter L & F har set på i undersøgelsen er hvordan de ansatte bidrager til det sociale miljø på bedrifterne. Og her er det de danske ansatte, der vurderes at bidrage mest positivt.

42 procent af de adspurgte mener, at de danske ansatte bidrager positivt til det sociale miljø, mens 15 procent mener det samme om de udenlandske ansatte.

Cirka 16 procent mener, at de udenlandske ansatte bidrager negativt til det sociale miljø, mens cirka 4 procent af de adspurgte mener det samme om de danske ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele undersøgelsen fra L & F her.