Fredag den 20. november mødes miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen med EU's landbrugskommissær Phil Hogan. Hun vil bede kommissæren hjælpe med at finde en løsning, så danske landmænd kan få lov at beholde de ubrugte midler.

Øremærkede penge

Som en del af EU's landbrugsreform, som trådte i kraft i år, blev der øremærket en særlig del af landbrugsstøtten til de unge landmænd med henblik på at hjælpe flere unge ind i erhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugskrisen har dog betydet, at langt færre end forventet fik søgt midlerne i år. Faktisk blev der kun søgt godt 28 millioner kroner, hvilket betyder, at der nu forsvinder cirka 100 millioner kroner fra ordningen. De ubrugte midler kan nemlig ikke hjemtages, medmindre Danmark får en aftale med EU-Kommissionen, da det kræver en ændring af EU-reglerne.

- Jeg vil bede kommissæren hjælpe med at finde en god løsning, så Danmark kan få lov at beholde de ubrugte 100 millioner kroner i en svær økonomisk periode for danske landmænd, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Regelforenkling

Eva Kjer Hansen vil desuden tale med landbrugskommissæren om behovet for, at dagligdagen for EU's landmænd bliver enklere. Særligt set i lyset af EU's store landbrugsreform, som blandt andet har forøget antallet af kontrolbesøg hos landmændene og gjort det sværere at håndtere de mange betingelser for at modtage landbrugsstøtte. En politisk dagsorden ministeren deler med den irske landbrugskommissær.

- Den nye landbrugsreform er tidskrævende for landmændene at implementere. Derfor vil jeg tale med kommissæren om behovet for at gøre reglerne mere enkle, så vores landmænd kan fokusere på at drive landbrug og ikke drukne undervejs i bureaukrati. Jeg ønsker især en lettelse i kontrollen af landbruget, så en landmand ikke skal opleve flere kontrolbesøg om året og rive flere dage ud af sin kalender. Det kan gøres ved at tillade en samlet kontrol af de grønne krav og grundbetalingen. Samtidig venter jeg utålmodigt på udspillet fra EU-Kommissionen, som jeg håber bliver meget ambitiøst, siger Eva Kjer Hansen.