Gæsterne på Agritechnica kan se nyheden, hvor Schuitemaker har kombineret vejeceller og NIR-sensorernes infrarøde måleteknologi på Rapide-ensilagevogne, så de kan tale sammen og give landmænd og maskinstationer et omgående svar på spørgsmålet - ?hvad var tørstofudbyttet??

Svaret kan aflæses fra traktoren eller sendes op i skyen, som det hedder på moderne dansk, og hentes ned igen hos landmanden, maskinstationen, fodringskonsulenten eller hvem der nu ellers har brug for de forskellige data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet hedder til Field Track & Trace. Chaufføren behøver ikke andet end at holde stille nogle få sekunder, så vægten kan aflæses korrekt, for NIR-sensorerne har deres del af data klar hele tiden. De aflæses nemlig lige bag rotorerne hele tiden. Placeringen her skyldes ganske enkelt, at man ved at måle her får det bedst mulige gennemsnit.

Store forventninger

Det er ikke kun vognen, der står klar i Hannover.

Det samme gør Svend Aage Jensen fra Brørup Traktor og maskincenter, der repræsenterer Schuitemaker i Danmark. Han er særdeles interesseret i at følge kundernes reaktion, for at kunne beslutte sig for, om han skal købe en fuldt udrustet vogn hjem allerede nu, så han kan vise den til sine mange kunder inden græssæson 2016 slås i gang.

- Jeg er helt sikker på, at Schuitemaker har gjort rigtig i at lytte til kundernes krav om bedre og bedre dokumentation, siger han og fortsætter:

- Mælkeproducenten har behov for at kende sin grovfodersituation ned i detaljen, og mange maskinstationer ønsker at dokumentere deres indsats eller ligefrem afregne deres pasningsaftaler efter, hvor meget foder/kg tørstof de leverer pr. mark og/eller hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tror også, at de detaljerede oplysninger vil få stor værdi for gødningsplanerne og på flere andre områder, for landbrugets krav om effektivitet, udnyttelse af ressourcerne og dokumentation er nærmest helt "uhyggelig" ifølge den sydjyske maskinhandler.

Ny stor vogn på programmet

Schuitemaker har også en anden stor nyhed med på Agritechnica - og stor det er den, for med en kapacitet på hele 39 kubikmeter fylder den godt i landskabet.

Dens hjulmontering går helt op til 162 centimeter og er dermed med til at beskytte afgrøderne og jorden mod store strukturskader, selvom føret skulle blive vanskeligt undervejs på marken. Den store vogn hedder Rapide 6600-30,5 og leveres som standard med blandt andet hydraulisk affjedret aksel og elektrisk/hydraulisk styring. Den nye vogn er forberedt for automatisk regulering af lufttryk i dækkene, men det er ikke standard.