Nedas Pilypas er 39 år og er oprindelig mekaniker med eget værksted i Litauen. Men da kunderne svandt ind, kom han til Danmark på bagkant af den generelle krise i Østeuropa.

Her havde han allerede flere bekendte, der arbejdede på de danske gårde, og planen var at blive i tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag 15 år senere overtager Nedas Pilypas ved årsskiftet nøglerne til den sidste del af minkfarmer Anders Strøms livsværk ved Hoverdal i Vestjylland. Det sker efter et ekspanderende iværksætter eventyr, der formentlig langt fra er toppet.

- For Nedas har en arbejdsiver og nøjsom tålmodighed ud over det sædvanlige. Når han sætter sig noget for, så gør han det også færdigt, pointerer Anders Strøm.

Anders Strøm var ikke selv bleg for at lægge et sælgerpantebrev ind i handlen, da Nedas Pilypas for to år siden købte Strøms ene minkfarm. Den blev finansieret med DLR og Kopenhagen Fur helt uden om banken.

Iværksætteri

Nedas Pilypas kan som EU-borger anlægge en virksomhed i hvilket som helst EU land, og hans pelseventyr i Danmark startede for godt syv år siden.

Her arbejdede han på to minkfarme. Derudover erhvervede han med sin arbejdsgivers velsignelse 50 tæver til sig selv. Året efter havde han 100, så 400, så 800.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2012 rykkede han ind hos Anders Strøm med sine egne 1500 dyr. Han lejede begge Strøms farme, der ligger i henholdsvis Hee og Hover og har en samlet kapacitet på 5000 dyr. Udover plads til sine egne dyr fylder Nedas buerne med sine kollegers avlsdyr.

En fremgangsmåde Nedas har det rigtig godt med. Han har aldrig lånt en krone til at købe avlsdyr for.

- Jeg bruger helst penge, jeg har, og jeg har altid betalt besætningen med mine egne penge, siger Nedas Pilypas.

Ingen arvinger

Uden arvinger til pelsdynastiet, sætter Anders Strøm penge i Nedas Pilypas for at få gang i et generationsskifte.

Den tillid bevirker, at Nedas Pilypas her to år senere ikke har problemer med at låne penge i banken til en fornuftig rente for at finansiere købet af den sidste minkfarm med DLR og Nedas selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Han har vist resultater, og nu kan banken også se, at han er dygtig, pointerer Anders Strøm, hvis tredje alder nu bliver som ejendomsmagnat og tømrer for mindre opgaver.

Nye mål

Nedas Pilypas råder andre unge landmænd til at spare op og vide, hvad man vil.

- Det er en god idé at leje sig frem og fylde op med andre avleres dyr. Det giver mulighed for at spare op, siger han og pointerer, at han allerede efter det første år vidste, hvad han ville.

- Målet er at udvide farmen i Hee til en samlet besætning på 10.000 tæver på de to farme, fastslår Nedas.