Ifølge Danmarks Naturfredningsforening vil mere iltsvind, færre fisk, dårligere badevand og mere nitrat i grundvandet være nogle at konsekvenserne, hvis landbruget får lov at bruge mere kvælstof på markerne, som regeringen lægger op til.

Den påstand er faglig konsulent hos Bæredygtigt Landbrug, Poul Vejby-Sørensen, lodret uenig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener i stedet, at danske myndigheder derimod har stirret sig blinde på nitrat fra landbruget i 30 år, mens det det reelle problem, byspildevand med organisk stof, fosfor og miljøfremmede stoffer, har fået lov at ligge.

- Tusindvis af overløb om året af urenset spildevand fra underdimensionerede renseanlæg skaber fortsat enorme problemer for vandmiljøet, skriver Poul Vejby-Sørensen blandt andet i sin kommentar.

Ifølge Poul Vejby-Sørensen interesserer Danmarks Naturfredningsforening sig ikke for vandmiljøproblemer, hvis de ikke kan henføres til landbruget. Han mener også, at det er årsagen til at der ikke kommer nogle bemærkninger fra foreningen til det, som Poul Vejby-Sørensen mener er det altoverskyggende problem, nemlig dysfunktionelle renseanlæg, som ingen rigtigt kontrollerer.

Fejlslagen strategi

- Videre påstår Danmarks Naturfredningsforening også, at mere kvælstof vil føre til at 30 års indsats sættes over styr. Det eneste, der "sættes over styr", er 30 års totalt fejlslagen strategi for dansk vandmiljø, mener Poul Vejby-Sørensen.

Ifølge den faglige konsulent gav den første vandmiljøplan i løbet af 10-15 år gode resultater gennem begrænsning af byspildevand og det såkaldte gårdbidrag fra landbruget. Men Poul Vejby-Sørensen mener ikke, at opgaven blev fuldført for renseanlæggenes vedkommende, for der foregår stadig tusindvis af overløb om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Siden årtusindskiftet er strategien kørt helt i grøften. Man har jagtet kvælstof mere og mere intenst, jo mindre der var af det. En decideret systemfejl, der har enhver logik imod sig, skriver Poul Vejby-Sørensen og fortsætter:

- Se til Sverige, se til Tyskland, se over Atlanten, se hvor som helst: Ingen kører en så tåbelig kvælstofstrategi som Danmark. Alle ved nemlig, at man skal have styr på fosfor, før man eventuelt ser på eventuelle problemer med kvælstof.

Intet er ændret

Ifølge Poul Vejby-Sørensen dokumenterer tilstandsrapporter fra Miljøministeriet at mange års kvælstofnormer intet har ændret ved den økologiske tilstand i vandområderne.

- Det skyldes, at myndighederne konsekvent har jagtet kvælstof i stedet for det miljøbelastende overskud af fosfor. Denne strategi ødelægger den naturlige og vigtige balance mellem kvælstof og fosfor til skade for hele fødenettets økologiske tilstand, mener Poul Vejby-Sørensen, og fortsætter:

- Kvælstofnormerne har medført næringsudpining af jorden, som foruden at forringe udbytte og kvalitet af afgrøderne har medført forøget CO2-emission til skade for klimabestræbelserne.