Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil give landbruget lov til at gøde mere. Det skal ske ved at udfase de nuværende kvælstofnormer over de næste år. Hos Danmarks Naturfredningsforening mener man, at det står i skærende kontrast til, at Danmark har forpligtet sig til at reducere kvælstofforureningen af grundvandet og de danske fjorde og kystvande.

Mod afgrunden

- Vi anbefaler på det kraftigste regeringen ikke at gå i Folketinget med det forslag. I det mindste ikke før, der er fundet en holdbar løsning på, hvordan vi så får nedbragt kvælstofforureningen af grundvandet og i fjordene og kystvandene. Det er helt afgørende, for ikke at sætte mange års indsats for at beskytte vores vandmiljø og den omgivende natur over styr. Men også fordi det vil øge omkostningerne betydeligt, når vi senere skal rette op på de miljøskader, det vil medføre, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reelt betyder ministerens forslag, at både miljøet og landbrugserhvervet sendes ud på en rejse mod afgrunden, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Bryder med direktiver

Danmarks Naturfredningsforening vurderer, at forslaget er et brud med 30 års miljøpolitik og et brud på Danmarks forpligtelser:

Ifølge Nitratdirektivet skal medlemsstaterne forebygge yderligere forurening af nitrat, som stammer fra landbruget. Forslaget vil øge forureningen.

Mere gødning strider også mod Vandrammedirektivet, der forpligter medlemslandene til at nedbringe udledningen af nitrat.

Ministeren kommer også på kant med Habitatdirektivet, hvis der sker en merudledning af kvælstof til Natura 2000-områderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har gennem 30 år arbejdet for at øge beskyttelsen af vores vandmiljø, herunder også grundvand og drikkevand. Med mere kvælstof sættes disse indsatser over styr, og det vil medføre omkostninger. Den regning er der ikke sat navn på, men vi mener, at hverken kommunerne eller skatteyderne skal betale den regning. Desuden sætter vi spørgsmålstegn ved, om dette lovforslag overhovedet vil medvirke til at bringe landbruget ud af den økonomiske krise, erhvervet befinder sig i. Derfor anbefaler vi ministeren som minimum at vente med at ændre de nuværende gødningsnormer indtil, der er et reelt alternativ med dokumenterede virkemidler at sætte i stedet. Det er der ikke i dag, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.