Shredlage er en amerikansk opfindelse, der erstatter finsnitterens traditionelle corn cracker. Det amerikanske system knuser ikke blot majskernerene men river også den resterende del af majsplanten op på langs.

Knuser og river

Claas har ved en række demonstrationer i det jyske vist nye Jaguar modeller samt virksomhedens første frakørselsvogn. Som en af de første maskiner her i landet var den nye Claas Jaguar 960 snitter monteret med en Shredlage cracker. Claas har rettighederne til systemet uden for USA, og det tilbydes i fremtiden som fabriksmonteret udstyr. Med Shredlage kan snittelængden øges til små tre centimeter, samtidig med at alle kerner knuses, og som en ekstra bonus findeler Shredlage også majsstænglerne på langs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange amerikanske mælkeproducenter fodre allerede med majsensilage, der er høstet med det nye udstyr, og der meldes om stigende mælkeydelse.

- Ud over praktiske afprøvninger findes der også officielle amerikanske forsøg, som dokumenterer en højere mælkeydelse. Vi ved godt at der er forskel på danske og amerikanske forhold. De dyrker andre majssorter og ydelsesniveauet er måske ikke helt sammenligneligt. Men kan vi opnå en ydelsesstigning, ved blot at snitte majsen andersledes, så skal det afprøves også her i landet. Det er baggrunden for, at vi i Vestjysk Landboforening i den kommende vinter vil følge tre besætninger, som fodrer med Shredlage høstet majs, forklarer kvægrådgiver Helle Dahl Schmidt, Vestjysk Landboforening, der er tilstede ved de praktiske demonstrationer af systemet.

Gennemsnit - hvornår?

Skeptikere af systemet hævder, at det er et helt forkert år at implementere og lave forsøg med det nye system.

- De mener at majsene i år er for grønne og at kolbesætningen er for dårlig, til at der vil blive nogen forskel på de forskelige høstmetoder. Havde vi startet op sidste år, var vi blevet skudt i skoene, at den veludviklede majs favoriserede den amerikanske høstmetode. For os gælder det blot om at komme i gang og få afprøvet systemet. Fungerer det, er det lettjente penge for mælkeproducenten, og jeg kan faktisk ikke rigtig få øje på ulemperne ved systemet, siger Helle Dahl Schmidt.

Produktchef Iwer Dall, LMB Danmark A/S, fortæller, at der har været meget stor interesse for Shredlage, og at en merpris for crackeren og udsigten til et højere brændstofforbrug ikke afskrækker maskinstationerne for at investere i den nye teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kunderne skal forvente, at det blive dyrere at få ensileret med Shredlage, men holder de amerikanske forsøg stik, så er der også noget at betale med, siger Iwer Dall.

Ikke noget at miste

Også mælkeproducent Morten Uhre Nørsøller, Herrup øst for Holstebro, som var vært ved en af demonstrationerne, mener kun at det kan gå for langsomt med at komme i gang med den nye snittemetode.

- Som mælkeproducent kan jeg ikke se, at jeg har noget at miste ved at få majsene snittet med det nye systemet, men desværre kan det ikke lade sig gøre at få majsene snittet med en Shredlage i år, siger Morten Uhre Nørsøller.

Både landmand og konsulent håber på at der hurtigt kommer officielle danske forsøg, som kan afdække fordele og eventuelle ulemper ved systemet.