Maskinbladet, Norge

Norge er et meget stort land. Afstanden fra Oslo til den nordligste del af landet er på knap 3.000 kilometer - svarende til afstanden fra Oslo til Rom i Italien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cirka fem procent af landet er opdyrket, og landbruget ligger meget spredt i deciderede landbrugsområder.

De norske bedrifter er på knap 50 hektar med en gennemsnitlig traktor på fire cylindre og 100 hestekræfter.

- Men de norske bedrifter er fuldt mekaniserede, og der er ikke mange maskinstationer i Norge, da bedrifterne klarer markarbejdet selv, så det giver et godt grundlag for maskinforretninger, fortæller Gunnar Thorud, administrerende direktør hos A-K Maskiner A/S.

Han har netop været igennem en større omstrukturering i virksomheden, hvor 20 procent af de ansatte har mistede deres job, og syv afdelinger lukkede.

I alt er der 42 udsalgssteder under A-K Maskiner og 14 af dem er privatejede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klar til fremtiden

Gunnar Thorud fortæller om den hårde nedskæring, som en bedre sikring af fremtiden. Modsat i Danmark er der intet, som tyder på meget færre og langt større norske bedrifter i fremtiden:

- Bedrifterne vil blive en anelse større, og der vil også forsvinde enkelte, men i modsætning til Danmark, så er det en anelse mere kompliceret at sælge landbrugsejendomme i Norge, da myndighederne skal godkende de enkelte køb, og det giver en opbremsning i strukturudviklingen.

- Derimod så bliver maskinerne mere komplicerede, og det kræver derfor større og større viden omkring dem - både som montør, der skal reparere og vedligeholde maskinerne, men også sælgerne skal være godt inde i maskiner.

- Sæsonen er meget kort i Norge, og eksempelvis skal høstarbejdet og efterårsarbejdet overstås på knap én måned, påpeger Gunnar Thorud og tilføjer:

- Så er tiden simpelthen for kort til, at montøren måske aldrig før har arbejdet med den maskine, som montøren møder i marken på grund af, at maskinforretningen sælger for få enheder om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opdeling af CNH

Produkterne fra CNH-koncernen i form af New Holland og Case IH fylder rigtig meget i forretningerne.

- Med den nye struktur vil maskinforretningerne få et større område og på den måde kan salgsteamet deles op i Case IH-sælgere og New Holland-sælgere, fremhæver Gunnar Thorud.

Han fortæller, at viden om de enkelte produkter er meget vigtigt, og fokus på de enkelte produkter er lettest at opretholde, hvis sælgerne kun skal koncentrere sig om en "farve".

- Det gælder både de små og store afdelinger, og vores største maskinforretning har 16 ansatte. Den er placeret i det sydlige Norge i et af de største landbrugsområder i landet. Omvendt findes den mindste afdeling i det nordlige Norge med fem ansatte.

Selvom der nogle steder vil blive langt fra landmand til forhandler, så mener Gunnar Thorud ikke at serviceniveauet vil falde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil satse mere på servicebiler, og når hjælpen kommer frem, så er det hjælp af en meget høj standard, og det skal gerne kendetegne A-K Maskiner i fremtiden.