Siden efteråret 2002 er der udført forsøg med reduceret jordbearbejdning, herunder direkte såning, på Flakkebjerg (JB6) og Foulum (JB 4).

I forsøget er der målt udbytter og udvaskning af kvælstof (N), og der er beregnet N-balancer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

N-balancer

I forsøget er en simpel N-balance for hver parcel og vækstsæson beregnet som N-tilførsel minus N-fraførsel. Tilførslen inkluderede organisk bundet N og mineralsk N i gylle og handelsgødning samt en beregnet biologisk N-fiksering i ærter. N-fraførslen inkluderer N i kerner og frø samt halm i de tilfælde, hvor halmen er blevet fjernet.

Ofte benyttes N-balancer som et mål for landbrugsproduktionens miljømæssige påvirkning af omgivelserne. Umiddelbart vil mange sikkert mene, at en stor N-balance, det vil sige et højt N-overskud, vil medføre en høj N-udvaskningen. Men i virkeligheden er der ikke nogen simpel sammenhæng mellem N-tilførsel og N-udvaskning.

Det er blevet hævdet, at gødskning efter Nitratdirektivets ligevægtsprincip er et spørgsmål om balance. Det vil i så fald være vigtigt at vide, hvilke komponenter, der indgår i balancen, og hvordan disse opgøres, det kan du læse mere om I Agro, der udkommer fredag den 9. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.