Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har modtaget en henvendelse fra "Oplysningsforbundet May Day", der beskriver sig selv som værende "til fremme af selvansvar og sundhedsbevidsthed", hvori politikerne opfordres til, at "lægge stor vægt på sikkerhedsprincippet".

Derfor opfordrer May Day til, at de fire GMO-typer, der, som tidligere nævnt i Maskinbladet, ansøges om, ikke skal dyrkes i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det såkaldte oplysningsforbund mener, at beviser for, at GMO'er er sikre, baseres på lemfældig forskning, og at der ikke laves uvildig forskning, der beviser, at genproduktet ikke er skadeligt.

- Selvom Danmark har været først med at lave regler for sameksistens med andre afgrøder, er der ingen garanti for, at GMO-frø bliver inde på "eget" territorium, og hvis de spredes utilsigtet, kan det have uoverskuelige konsekvenser. Samtidig kan det koste nabolandmænd enorme summer til patentfirmaet (for eksempel Monsanto), hvis der findes Monsanto-planter på en mark ved siden af fra frø, der er føget over hegnet, hævder May Day.

Super Weeds

Det påstås videre, at man i USA og Canada efter mange års dyrkning med GMO-afgrøder har erfaret, at "i stedet for at blive brugt mindre ukrudtsmiddel - bliver brugt konstant øgede mængder, da ukrudtet oparbejder resistens":

- Dette har forårsaget såkaldte super weeds, som vokser alle steder, og som man ikke kan få bugt med. I Danmark er forskere fra Aarhus Universitet nået frem til forskningsresultater, der viser, at glyfosatsprøjtet foder ødelægger grisenes fordøjelse, så de får diare og dermed skal have meget mere antibiotika. Derfor anbefaler forskerne, at Danmark anmoder om undtagelse fra dyrkning med de fire GMO typer, som ansøgningen omfatter, fortsætter May Day.

Vil ikke have det

Til sidst i henvendelsen mener May Day, at man repræsentere alle forbrugere i Danmark med ordlyden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi som forbrugere vil bare ikke have det, og vi ønsker heller ikke, at vores dyr skal tvangsfodres med det. Vi mener, at GMO-dyrkning er en kortsigtede løsning - en, der genererer hurtige penge, men ingen kvalitetsprodukter eller bedre livskvalitet for hverken dyr eller mennesker. GMO planter med øget modstandskraft mod blandt andet Roundup har tværtimod forøget landbrugets brug af gifte og pesticider til beviselig skade for dyr og mennesker. Dermed udsættes borgerne for alvorlige helbredsrisici og samfundet pålægges på længere sigt store udgifter til sygdomsbehandling, slutter henvendelsen, der er underskrevet af Charlotte Ryø og Birthe Kjærgaard fra Rødekro.