Det startede med en plan om et solcelleanlæg, som skulle dækket behovet hos Lerchenborg Gods, og det endte med at blive Skandinaviens største solcellepark.

Det er kort fortalt historien bag den 80 hektar store solcellepark, der i øjeblikket er ved at blive opført på jorden hos Lerchenborg Gods på Asnæs-halvøen tæt ved Kalundborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Om vi høster solen til afgrøder, som bliver til foder, eller om vi høster solen til energi, det kan jo være det samme, siger Christan Lerche-Lerchenborg, der er lensgreve på Lerchenborg Gods.

Solcelleparken bliver opført af danske Omnisol i samarbejde med de to tyske firmaer Wirsol og Solmotion. Byggeriet startede i juni, og det er planen, at den 80 hektar store solcellepark skal stå færdig inden årets udgang.

- Parken kommer til at bestå af cirka 250.000 solpaneler, og den vil producere strøm nok til cirka 15.000 husstande, siger Henrik Møgelvang, der er direktør for bygherren Omnisol.

Garanteret pris

Det er langt fra billigt at bygge en solcellepark, og efter sigende kommer Lerchenborg Solar Energy Park til at koste omkring 500 millioner kroner.

En af grundene til, at en så stor investering kan betale sig, skal findes i, at der er en garanteret statsstøtte pr. kilowatttime i de første ti leveår for anlægget. Det garanterede tilskud falder med 14 øre hvert år, indtil solcelleanlægget står færdigt og sluttes til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afregningsprisen er blevet lavere nu, så jeg tror, at det bliver svært for andre, at få det til at hænge sammen, siger Henrik Møgelvang fra Omnisol.

Gammel interesse

For Christian Lerche-Lerchenborg er interessen for bæredygtig energi ikke en ny ting.

- Jeg har altid haft en interesse for vedvarende energi. Jeg har også seks vindmøller, så det var naturligt for mig at kigge på solceller, siger han.

Som nævnt var det planen, at solcelleanlægget skulle forsyne Lerchenborg Gods med energi, men da bygningerne er fredede, og man altså ikke kan sætte solceller på tagene, fik Christian Lerche-Lerchenborg den idé, at anlægget kunne placeres på en lille mark. Ideen udviklede sig hurtigt, og så endte det altså med en solcellepark på 80 hektar, som ironisk nok ikke kommer til at forsyne Lerchenborg Gods alligevel - al energien bliver leveret til el-nettet.

Solcelleparkens placering på Asnæs-halvøen har fået Christian Lerche-Lerchenborg til at omtale Asnæs som "energi-halvøen". Udover den store solcellepark og Lerchenborg Gods' seks vindmøller findes Asnæs-værket og Stadoils raffinaderi også i nærheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God forretning

Det kan måske lyde mærkeligt, at man bruger 80 hektar god landbrugsjord til andet end landbrug, men Christian Lerche-Lerchenborg fortæller, at det i sidste ende bliver en god forretning.

- Vi har lavet en kontrakt gennem de næste 30 år, hvor vi kender vores økonomi hvert år. Det kan godt betale sig for os, også hvis man sammenligner med, hvad vi kunne lave med godt landmandsskab på jorden, siger han. Generelt opforderer Christian Lerche-Lerchenborg landbruget til at tænke ud af boksen.

- Vi er i et erhverv, som sagtens kan tåle flere muligheder og kilder til indtægt, siger han.