- Bestyrelsen foretog på sit møde i sidste uge en grundig gennemgang af den aktuelle situation og drøftelserne i de forskellige ejerlande, og vi er klar til at tage ekstraordinære skridt. Derfor har vi accepteret et lavere nettoresultat for året på 2,7- 3,0 procent, hvilket giver mere fleksibilitet i fastsættelsen af den månedlige mælkepris, siger bestyrelsesformand Åke Hantoft.

Bestyrelsens mål er ellers et nettoresultat for året på 3,0 procent af omsætningen. Hvert år disponeres det som efterbetaling og konsolidering på grundlag af en beslutning i repræsentantskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bestyrelsen ønsker også at sende et klart signal til alle ejere om, at vi støtter en efterbetaling i marts 2016 fra Arla Foods amba på 1 eurocent i gennemsnit, afhængigt af den efterbetalingsberettigede værdi. Vi agter at drøfte dette med repræsentantskabet i oktober, siger Åke Hantoft.

Dette vil kunne give en lidt lavere konsolidering i 2015 end i de foregående år, men bestyrelsen er i lyset af den ekstraordinære markedssituation indstillet på at afvige fra dette. Bestyrelsen drøftede det med ledelsen på mødet. Adm. dir. Peder Tuborgh siger:

- Jeg tror, at alle kan være enige om, at det er det rigtige skridt for et landmandsejet kooperativ at sende dette signal. Forretningen har i årets løb truffet mange konkrete foranstaltninger for at afbøde situationen og beskytte vores mælkepris og vores ejere mod den ekstreme volatilitet på verdensmarkedet. Vores detailforretning er i hurtigere vækst end nogensinde før, og vores effektiviseringsprogrammer går efter planen. Vi har forbedret vores pengestrømme og har også lavere anlægsinvesteringer i 2015. Vi vil i de sidste fire måneder af 2015 fortsætte vores bestræbelser på at afbøde situationen.

Bestyrelsen brugte en stor del af mødet på at tale om den finansielle situation samt de politiske tiltag, der er iværksat sammen med brancheorganisationerne i Arlas ejerlande.

- Det er tydeligt for alle - også uden for branchen - at den russiske embargo og det kinesiske importsopbremsning har bragt de europæiske mælkeproducenter i en meget svær situation. Arla samarbejder tæt med de nationale brancheorganisationer for at styrke den nationale lovgivning og rammebetingelserne, siger Åke Hantoft.