Da Bæredygtigt Landbrug ikke fik tilkendt opsættende virkning under den kommende gødningssag, skete det på baggrund af et ønske fra dommerne om et såkaldt syn og skøn i sagen.

Det vil kort sagt sige, at der skal udpeges en person til at undersøges fakta i sagen og udarbejde en rapport. Disse rapporter skal altså laves, inden selve gødningssagen kan gå i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi begærede faktisk syn og skøn allerede i 2014, men vi fik afslag på det. Det er ikke let, hvis man får afslag på noget, for så senere at få at vide, at man ikke kan vinde uden det, men det var den situation, som vi stod i, siger advokat Hans Sønderby Christensen, der fører gødningssagen for Bæredygtigt Landbrug.

Tidshorisont

Tidligere har det ikke være muligt for Bæredygtigt Landbrug at fastsætte en tidshorisont for sagen, da det var uklart, hvor længe arbejdet med syn og skøn-rapporterne ville tage. Men nu er Hans Sønderby Christensen klar til at sætte tidspunkter på.

- Der er to ting, som der skal laves syn og skøn over. Den ene ting handler om konsekvenserne for landbruget. Her skal Deloitte udpege en synsmand, og jeg regner med, at vi har et navn, indenfor et par dage. Jeg forventer, at den rapport er færdig senest den 1. december, og at den vil afslutte alle diskussioner om, hvor store konsekvenser gødningsreglerne har haft for landbruget, siger Hans Sønderby Christensen.

Derudover skal der udføres syn og skøn over hvorvidt gødningsreglerne har haft en effekt - altså om staten kan bevise, at de indførte regler har virket efter ønsket.

- Vi har begæret, at man spørger Københavns Universitet. Der sidder dygtige folk, der ikke er på kontrakt med staten. Kammeradvokaten vil også have en mand fra Aarhus Universitet med. Der mener vi, at de er på kontrakt med staten, og det vil vi derfor ikke acceptere, siger Hans Sønderby Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Advokaten forventer dog, at den endelige rapport er færdig senest den 1. januar.

Endelig deadline

Når de to syn og skøn-rapporter er i hus, kan den endelig gødningssag begynde. Også her har Hans Sønderby Christensen et bud på en endelig deadline.

- Jeg beder Vestre Landsret om at afholde hovedforhandling senest den 20. marts, så vi senest den 1. maj har en afgørelse. Det vil sige, at sagen enten er helt afsluttet, eller hvis den kun delvist er færdig, skal der gives opsættende virkning under det resterende af sagen, siger han.

Den 1. maj er ifølge advokaten også sidste udkald i forhold til at de forventede ændringer kan nå at få effekt i næste gødningssæson, hvis Bæredygtigt Landbrug vinder sagen.