I lørdags bragte Maskinbladet et indlæg fra Vagn Lundsteen, hvor den tidligere formand for Bæredygtigt Landbrug kritiserede Danmarks Naturfredningsforening. Nu svarer DN på kritikken.

Maskinbladet har modtaget følgende svar fra Danmarks Naturfredningsforening. Svaret er skrevet af Michael Leth Jess, direktør Natur & Plan, Danmarks Naturfredningsforening.

"En række skribenter, typisk tilknyttet interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug, BL, har denne sommer valgt at rette kanonerne mod Danmarks Naturfredningsforening. I en række aviser - herunder den, du læser nu, hamres der løs på den grønne organisation i Danmark, der ubetinget nyder størst opbakning i befolkningen og hvis mål er at fremme naturen i Danmark.

Det er næsten meningsløst at tage til genmæle, idet vi ikke deler værdigrundlag med BL. Hvor Danmarks Naturfredningsforening har naturen i fokus, har BL oprøret og opgøret med miljøreguleringen. Hvor Danmarks Naturfredningsforening baserer sig på viden, så baserer BL sig på tro.

Vi er desuden sikre på, at du selv kan vurdere om sprøjtegifte er giftige for nogle organismer, om kvælstof og sprøjtegifte koster på naturkontoen, eller hvorvidt en stor del af de lukkede drikkevandsboringer kan tilskrives det erhverv, der med 96 procent står for langt hovedparten af forbruget af sprøjtegifte i Danmark. Den uforsonlige retorik, der bruges af BL's skribentskare, synes affødt af en stigende desperation over, at det konventionelle landbrug ikke på nogen mulig måde er bæredygtigt på trods af alle de hjælpepakker, skattelettelser, lempelser eller ophævelser af miljøbeskyttelsen, erhvervet har fået gennem årene.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forurening af naturen, massiv gæld, dårlig dyrevelfærd og en ubønhørlig vigende kurve i beskæftigelsen kalder på nytænkning. Det er der heldigvis en masse dygtige landmænd, som har set. De har ikke kun læst markedet og forbrugerne, de har også fulgt deres egne visioner om et giftfrit, dyrevenligt landbrug, der i højere grad drives med og ikke mod naturen.

På den måde slutter stadig flere landmænd fred med resten af samfundet. Danmarks Naturfredningsforening er naturligvis begejstret for en produktionsform, der tager hensyn til natur og miljø i et af verdens hårdest dyrkede - og et af Europas mest naturfattige lande. Og før BL nu igen farer i blækhuset, så er der altså ikke tale om bonderomantik á la Morten Korch, for økologi er sund business med store avancer, stort eksportpotentiale og øget beskæftigelse.

Danmarks Naturfredningsforening støtter helhjertet landbruget i den grønne omstilling. Sideløbende vil vi med mandat fra flere end 120.000 medlemmer fortsætte vores videnbaserede indsats for en rig og mangfoldig natur i et sundt og levende miljø. Rigtig god sommer."