Den nye Fendt 1290 XD presser banker mere halm i hver balle, og med ballemålet 90x120 centimeter kan der læsses flere baller og dermed flere ton halm på en lovlig lastbiltrailer.

Svinghjulet på Fendt 1290 XD vejer næsten dobbelt så meget som på standardmodellen. Det betyder at der kan bankes ekstra halm i ballerne, men for at det kan lade sig gøre, er presseren forstærket på en række områder lige fra chassiset over ballekammeret og til transmissionen. Alene hovedgearet vejer 35 procent mere end transmissionen i standardmodellen.

Jørgen Kristensen, Jørgens Maskinstation A/S ved Grindsted har som den første her i landet kørt en sæson med den nye Fendt 1290 XD, og han er ikke i tvivl om, at Fendt har ret, når de påstår, at der er tyve procent mere halm i ballerne.

- Fendt 1290 XD er i bund og grund en bigballepresser, hvor ballekanalen er gjort lavere. Det betyder at presseren har en enorm kapacitet, og at den sagtens kan udnytte effekten fra en Fendt 936. Vi har en ballevogn fra Parkland med vægt efter presseren, og kan derfor følge med i, hvad ballerne vejer. Vægten afhænger selvfølgelig af længden på ballerne og halmkvaliteten. Men selv når halmen er knastørt, kan vi presse ballerne knaldhårde. Vi har forsøgt os md forskelige garntyper, men i praksis er det styrken på garnet, som sætter grænsen for, hvor hårdt vi kan tillade os at presse ballerne, siger Jørgen Kristensen, Jørgens Maskinstation A/S.

Med indbygget snitter

Jørgens Maskinstation fik den nye presser leveret med integreret snitter. Når presseren monteres med snitter, tilføjes der et S i modelbetegnelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er første gang at maskinstationen har en presser med snitter, og i første sæson er cirka ti procent af halmen snittet.

- Kunderne er først og fremmest kvægbrugere, som anvender den snittede halm i fuldfoder. Presseren kan monteres med op til 19 knive, og til foder kører vi med alle knive i presseren, siger Jørgen Kristensen.

Fremtidens ballestørrelse

Jørgen Kristensen ser mange fordele i ballestørrelsen 120x90 centimeter, frem for de traditionelle minibigballer på 80x80 centimeter.

- For det første er der betydelig mere halm i ballerne, og for det andet er der en anden stabilitet i ballerne, både når de læsses og transporteres. I forhold til bigballer kan der med den nye ballestørrelse transporteres flere ton halm på en lastbiltrailer, siger Jørgen Kristensen.