Det vil være synd at påstå, at den nye regerings sammenlægning af Fødevareministeriet og Miljøministeriet - med sidstnævntes departementschef som chef for det nye ministerium - vækker begejstring hos Liberal Alliances Mette Bock:

- Man kan bare konstatere, at landbruget bliver skubbet endnu længere bagud. I gamle dage havde man en decideret landbrugsminister, så for mig peger det på, at man i stedet burde have lagt landbruget over under Erhvervsministeriet. Landbruget er et erhverv, som alle andre, og bør behandles og reguleres på linje med alle andre erhverv. Jeg er meget bange for, at landbruget bliver klemt yderligere i et superministerium, hvor Miljøministeriets topledelse overtager styringen, siger Mette Bock Til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Falsk målsætning

Hun kalder sammenlægningen af de to ministerier for en falsk målsætning og fortsætter:

- Der er moderne teknologi og forskningsbaseret viden omkring, hvordan man kan både sikre udviklingen af et effektivt landbrug og samtidigt et bæredygtigt miljø. Men det hele bliver sat op som modsætninger. Hvis landbruget i stedet bliver betragtet som et erhverv, som det sker i Erhvervsministeriet, hvor man regulerer på output og ikke input, så ville det i den grad styrke landbruget, uden at det vil belaste miljøet, siger Mette Bock videre.

Frygter overimplementering

Hun henviser i øvrigt til, at Liberal Alliance kom med deres eget udspil på landbrugsområdet og ikke var sammen med Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti i deres fælles udspil

- Jeg frygter, at Miljøministeriet, som er vant til at tænke i at regulere input, yderligere vil overimplementere EU-lovgivning og tror, at man centralt fra kan beslutte noget, der skal en landbrugsfaglig baggrund til. Man skal i stedet overlade det til landmanden selv at overholde de givne udledningsnormer. Randzonerne er et godt eksempel, hvor man bevidstløst forlanger ti meter randzoner for alle vandløb uden øje for, at jorden og landskabet er af forskellig beskaffenhed. Når vi ikke er med i VKO's landbrugsudspil, skyldes det, at vi var mere ambitiøse på landbrugets vegne. Et af områderne er gødskning, hvor vi ønsker, at man skal følge EU's nitratdirektiv fra 1992, hvor der gødskes efter ligevægtsprincippet, som giver planterne den gødning, de har behov for, men ikke mere, slutter Mette Bock.