Torben Bay Jørgensen fra Kildevældsgården har fået leveret den første bugserede Köckerling Rebell Classic-harve i Danmark.

Harven blev leveret til sæson 2015, og den har allerede været over de første 200 hektar, med gode erfaringer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en meget kraftig harve, og den har levet op til mine forventninger, fortæller Torben Bay Jørgensen, som ikke er ukendt med Köckerling-produkterne, da han i forvejen råder over en fire meter Ultima CS tandsåmaskine.

På Kildevældsgården i Karlslunde på det østlige Sjælland, et stenkast fra Storkøbenhavn driver Torben Bay Jørgensen 300 hektar jord hundred procent pløjefrit.

Sædskiftet består af vinterhvede, vinterraps, maltbyg og hestebønner. Discharven er et vigtigt værktøj på bedriften - og det er ikke kun til det falske såbed.

Jord til jord-pakker

Helt tilbage i 1998 startede Torben Bay Jørgensen op med reducerede jordbearbejdning og for ti år siden solgte han ploven, som var hans vigtigste redskab i mange år.

- Nu er det spaden, som er mit vigtigste redskab i maskinhuset, fremhæver han og påpeger vigtigheden af en god kondition af jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kigger jævnligt til jorden for at vurdere, hvordan jeg bedst griber den an, og der er discharven et meget vigtigt værktøj. Jeg startede op med at lave den øverlige jordbearbejdning med en spaderulleharve, men er siden gået over til disc-harver, som jeg har haft flere af.

Han havde dog problemer med at finde en disc-harve, som dels kunne bryde jorden uden at glitter den, og dels kunne pakke jorden til, uden at pakke den al for hårdt.

- Jorden er en meget våd og hård JB 7, og udfordringen er derfor at efterlade en overflade, som kan tørre bedst mulig, og her passer Köckerlings jord-til-jod pakker godt ind.

Jord-til-jod pakkeren, eller STS (Solid-To-Soild), som Köckerling kalder den, består af stålringe på 530 millimeter i diameter, som er formet i U-profil, og dermed fyldes med jord i marken, og pakker "jorden mod jorden", når harven arbejder.

Hvorfor harve dybt?

Disc-harven benyttes primært til det falske såbed i høst, og til al harvning ned til fem centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her i foråret 2015 har jeg dog etableret en del vårafgrøder alene med discharven forud for såning, hvor jeg plejer at benytte en bugserede stivtandsharve til bearbejdningen.

Torben Bay Jørgensen går dog aldrig særlig dybt ned i jorden og arbejder - heller ikke med stivtandsharven.

- Jeg vurdere konditionen af jorden med min spade, men jeg vil hellere lade ormene arbejde for mig i dyden, end jeg selv går dybt med harven og roder i jorden.

- Vi skal lære at behandle jorden ordentligt. Jorden bliver ustabil ved løsningen i dybden. Hvis jeg harver dybt er det maksimalt i 15 centimeters dybde, og hvis det virkelig er nødvendigt, så gør jeg det lige efter høst og rører ikke marken før foråret, påpeger Torben Bay Jørgensen og tilføjer:

- Det skyldes primært, at jeg ikke har nogen pløjesål at skal have brudt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud af de 300 hektar jord, er 160 hektar vårafgrøder, og det er ganske bevist:

- For bedre at styre græsukrudt i systemet, så er det rigtigt godt med etablering af afgrøder om foråret, og en god vårbygmark matcher hurtigt en dårlig hvedemark.

Torben Bag Jørgensen etablerer altid efter-afgrøder i høsten i de marker, hvor der skal sås vårafgrøder det efterfølgende forår.

Stor kapacitet

Discharven blev egentligt oprindeligt købt til hovedsageligt etablering af det falske såbed, men Torben Bay Jørgensen er overbevist om, at harven kommer til at overtage mere og mere arbejde fra stivtandsharven.

- Kapaciteten er betydeligt større på discharven end stivtandsharven. Arbejdsbredden er 20 procent større og jeg kan kører med 2-3 kilometer stærkere med discharven med blot 200 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rebell Classic-discharven fra Köckerling er ganske nyt på det danske marked, hvor den bugserede harve først havde verdensprimære på Agromek tilbage i november måned 2014. Rebell Classic-harven leveres også i en liftophængt model, som blev præsenteret først i forbindelse med Roskilde Dyrskue 2014.

Harvnen er en kraftig discharve med 510 mm disc, som der sidder 42 af på den fem meter version, som Torben Bay Jørgensen har investeret i.

Han fremhæver den kraftige opbygning på Köckerling-produkterne, som også er kendt fra den fire meter Köckerling Ultima CS-såmaskine.

- Såmaskinen er tre år gammel, og den er jeg rigtig godt tilfreds med. Den har kun kostet mig syv kroner pr. hektar i sliddele at køre med, og jeg er overbevist om, at det skyldes opbygningen med tænder frem for disc.