Foråret 2015 har budt på nye traktorer i maskinhusene hos Salling Seed og Torsmark Seed Potatoes.

Lidt over 1.000 lysegrønne Claas hestekræfter er blevet leveret på Salling nord for Skive og er allerede igangsat på de i alt 836 hektar, som traktorerne skal boltre sig på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salling Seed driver i fællesskab 600 hektar jord med 300 hektar korn og 300 hektar frøgræs med blandt andet specialafgrøder, som spinat og karse.

Salling Seed ejes af Anders Spanggaard og Søren Just.

Foruden de 600 hektar fælles jord, så ejer Søren Just selskabet Torsmark Seed Potatoes, som driver 236 hektar læggekartofler.

Ens betjening

- Efter en årrække med mange forskellige traktorer i maskinparken, så vi gerne, at vi fik en ens traktorflåde med en brugerbetjening som var ens på tværs af modellerne, fortæller Søren Just.

Valget faldt på Claas, og det endelig valg blev truffet ud fra flere forhold:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For det første skulle traktorerne passe til vores behov, men service og en skrap pris var mindst lige så vigtig, og vi havde gode erfaringer med Vinderup Maskinforretning, som med to afdelinger i både Vinderup og i Nykøbing på Mors ikke ligger langt fra os, påpeger Søren Just.

At traktoren skal passe til behovet betyder også, at to af traktorerne er leveret med trinløs transmission, mens resten er leveret med powershift transmission.

- Men på trods af to forskellige transmissioner i traktorerne, så er betjeningen næsten hundred procent ens i traktorerne. Og det gør sig også gældende, selvom der er tale om både Axion- samt Arion-serien, og både fire- og sekscylindrede traktorer.

Traktorerne strækker sig over en enkelt Arion 550, to Arion 650, Axion 810 samt en Axion 830. Desuden blev der leveret en Claas Scorpion 7035 teleskoplæsser.

Vendeudstyr i Axion

Ét andet - og lidt anderledes krav til leveringen, var vendeudstyr i én af traktorerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i efterhånden en del år kørt med en trinløs traktor med vendeudstyr, som vi blandt andet benytter til stenstrengelægning og kartoffeloptagning, hvor chaufføren kan koncentrerer sig om redskabet, mens autostyringen koncentrerer sig om retningen på køretøjet, fortæller Søren Just.

Det er ikke en mulighed fra Claas traktorfabrikken i Le Mans, at få leveret en Claas-traktor med vendeudstyr.

- Men vi påtog os opgaven, fortæller Jan Pedersen, indehaver og sælger hos Vinderup Maskinforretning, som har leveret de 1.000 Claas hestekræfter til Torsmark.

- Jeg har nogle rigtig dygtige ansatte, og sammen med dem besluttede vi os for at kaste os ud i projektet, fortæller han, og maskinførerne på den nye Claas Axion 810 Cmatic med vendeudstyr har taget rigtig godt imod traktoren.

Traktoren har allerede kørt 400 timer i foråret med blandt andet stenstrengelæggeren, hvor vendeudstyret har været i brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinførerne fortæller, at Claas-traktoren lever rigtig godt op til forventningerne, og at traktoren ren betjeningsmæssigt fungerer bedre med vendeudstyret sammenlignet med den tidligere traktor med vendeudstyr på bedriften.

Det eneste, som måske føles lidt specielt, er at der ved kørsel bagud ikke er et rat, men derimod et joystick, som styrer forhjulene el-hydraulisk.

Autostyringen styrer naturligvis retningen når der køres ned over stykket, men på forageret sidder maskinføreren og har kontrol med forhjulene med joysticket og gennem to kamera, som er placeret foran traktoren.

Kort sæson

- Vi har et kort vindue, at få klaret arbejdet i, og da sæsonen er ekstrem presset, så giver det meget lange arbejdsdage, og der er det vigtigt, at vi ikke får drejet nakken helt ad led, ved at sidde og kigge over højre skuldre i mange timer ad gangen, og her kommer vendeudstyret virkelig til sin ret understreger Anders Spanggaard.

Generelt er sæsonen kort for de 1.000 Claas-heste:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi eksempelvis sammenligner os med vores kollegaer på Lolland og Falster, så starter vi først op med såarbejdet, når de har afsluttet det. Vi høster også senere og sår senere, så det giver nogle lange arbejdsdage i en presset sæson, supplerer Søren Just.

De understreger begge, at det dermed også er vigtigt at få nogle traktorer af høj komfort, som gør det attraktivt for medarbejderne at kører de mange timer, og dermed holde på de dygtige folk.

Foruden de fem nye Claas-traktorer, så råder man også over en ældre Claas Ares 697 samt en John Deere 8300T bæltetraktor, som blandt andet bruges til kornsåning med et fire meter rotorharve såsæt.

- Med en fire meter frontgrubbe, er den rigtig god til at lave et godt såbed efter kartofler, som typisk lider en anelse under strukturskader fra de tunge maskiner, som vi benytter til at bjerge kartoflerne om efteråret med.