Selvom politikerne både efterspørger mere og bedre natur og flere arbejdspladser, så er de selv samme politikere med til at bremse netop dette. På Vamdrupgård i Vamdrup vest for Kolding vil landmand Niels Pagh Hansen gerne udvide sin minkfarm, men Naturbeskyttelseslovens § 3 står i vejen, siger han.

Niels Pagh Hansen har en produktion af mink på Ballegårdsvej 20 lige syd for Vamdrup. Her er p.t. 1200 tæver, og Niels Pagh Hansen ønsker at udvide med yderligere 600-800 tæver. På grund af afstandskrav til en naboejendom og en nærliggende vej er eneste reelle mulighed at opføre de nye haller - en investering på cirka to millioner kroner - på arealet mellem de nuværende minkhaller og en stor gyllebeholder. Midt på arealet er en mindre menneskeskabt mergelgrav, der er groet til i pil og rødel. Landmanden ønsker at sløjfe mergelgraven for at give plads til udvidelsen af minkproduktionen. Kolding Kommune har givet afslag på hans ansøgning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vandhul

Niels Pagh Hansen har tilbudt at etablere et vandhul større end den eksisterende mergelgrav ved gårdens nærliggende engområde, som også er omfattet af Naturbeskyttelseslovens § 3. Men loven levner ikke kommunen dispensationsmulighed til at kunne flytte og udskifte et lille menneskeskabt vandhul med et naturmæssigt set meget ringe potentiale.

- Den nuværende mergelgrav klemt inde mellem gyllebeholder og minkhaller er groet helt til i pil og rødel og er om sommeren omkranset af et nærmest uigennemtrængeligt bælte af brændenælder, siger Lars Schmidt, afdelingsleder Miljø og Fjerkræ hos Kolding Herreds Landbrugsforening.

- Niels Pagh Hansens tilbud om at etablere et nyt og større vandhul i tilknytning til eksisterende beskyttet natur vil være en stor gevinst for naturen, fortsætter Lars Schmidt.

- Her er en klar win-win-situation for både natur og landmand. Kolding Herreds Landbrugsforening finder det helt tåbeligt, at et landbrug ikke kan udvide produktionen, fordi loven ikke levner kommunen dispensationsmulighed.

Erstatningsnatur

- Naturbeskyttelseslovens § 3 beskyttede naturtyper omfatter alt fra nyere menneskeskabte små mergelgrave til ældgamle højmoser. Problemet er, at beskyttelsen af vores natur vægtes lige hårdt uanset hvilken natur, vi snakker om. Her burde man måske skele lidt til det redskab, som NaturErhvervsstyrelsen anvender i forbindelse med kortlægning af områder med høj naturværdi, de såkaldte High Nature Value områder. HNV-redskabet bygger på en naturmæssig værdisætning af områder, som er afhængige af landbrugsdrift. Under alle omstændigheder burde loven levne landbruget samme muligheder som eksempelvis Vejdirektoratet har. Ved anlæg af nye veje er der mulighed for, at naturområder med ringe potentiale kan flyttes mod et krav om, at der skal udlægges mindst dobbelt så meget erstatningsnatur, siger Lars Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min minkfarm beskæftiger én medarbejder men er størrelsesmæssigt under dansk gennemsnit, og det vil driftsmæssigt set give virkelig god mening at udvide nu, siger Niels Pagh Hansen.

- Min eneste reelle mulighed for at udvide er at nedrive en eksisterende maskinhal for dermed at gøre plads til nye minkhaller. Den løsning er mig meget imod, og enden på historien bliver måske, at vi opgiver minkproduktionen, når de eksisterende haller er slidt ned om få år. Dermed vil kommunen miste en arbejdsplads. Men mergelgraven, som ingen har glæde af, vil bestå.