Kongskilde koster et ekstraordinært minus i DLG på 555 millioner kroner og blokerer derfor for efterbetaling til andelshaverne.

Nedskrivning på mere end en halv milliard kroner i Kongskilde sender DLG-regnskabet i minus med 185 millioner kroner, og dermed bliver der for første gang i mange år ingen udlodning af overskud til andelshaverne.

Nedskrivninger omfatter fejlslagne udviklingsprojekter og anlægsaktiver samt bygninger, som der enten ikke længere er brug for, eller som har været værdisat for højt.

Der var da derfor også fuld opbakning fra repræsentantskabet til at indlede et frasalg af Kongskilde, da repræsentantskabet holdt møde på Axelborg onsdag formiddag.

Forkert ejer

DLG-ledelsen melder derfor klart ud, at den nu har erkendt, at DLG ikke er den rette ejer af Kongskilde.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi er ikke de rigtige ejere af Kongskilde fremadrettet, siger både formand Niels Dengsø Jensen og Lars Sørensen, vicekoncernchef og CFO i DLG-koncernen.

- Vi er strategisk set ikke de rigtige ejere. Kongskilde skal have en anden type ejere, siger Niels Dengsø Jensen og fastslår, at markedet så anderledes ud for en halv snes år siden, da Kongskilde blev erhvervet.

- Siden har der været en finanskrise og en omsætningskrise, siger han.

Oprindeligt forventede DLG, at Kongskilde havde en rolle at spille som selvstændigt brand. Men de seneste år har der foregået en konsolideringsproces globalt, og Kongskilde som selvstændig virksomhed er dermed ifølge DLG ikke længere den rigtige strategi.

Har kostet et nul

I den halve snes år, som DLG har været ejer af Kongskilde, har den ifølge Kristian Hundebøll kostet DLG et rundt nul.

Han afviser i den forbindelse også, at det var en dårlig idé, at Konskilde for få år siden erhvervede konkursboet efter JF Fabriken.

- Vi syntes, at det var en god idé at købe JF, og vi fik selskabet til en fornuftig pris. Samtidig må vi sige, at Kongskilde absolut ikke er blevet et dårligere selskab med JF. Overordnet er Kongskilde stærkere, siger Kristian Hundebøll.

- Vi må også sige, at der er sket en enorm udvikling siden købet af JF. Der er en omfattende konsolidering i gang i markedet, siger Kristian Hundebøll og tilføjer, at de store maskinproducenter vil fylde op med redskaber til at spænde efter deres traktorer og dermed blive full line

- Med JF har vi dermed en virksomhed, der er blevet mere interessant, siger han.

- Vi er sikre på, at Kongskilde har en fremtid på markedet i kraft af produktporteføljen og stærke brands, lyder det fra DLG-ledelsen.

Den tro på Kongskilde er da også baggrunden for, at DLG har brugt 2014 til forskellige offensive tiltag sideløbende med nedskrivningerne.

- Vi har investeret 75 millioner kroner i Kongskilde parallelt med de store nedskrivninger. Og hele processen skal gøre Kongskilde til en sund forretning.

Som budget

- Vi er faktisk tilfredse med Kongskildes resultat for 2014, der er som budgetteret, og det er opnået trods en generel krise, fordi Kongskilde faktisk har vundet markedsandele, siger Kristian Hundebøll.

- Vi regner med endnu et underskud og derefter et positivt resultat i 2016. Så vi kigger indad og retter op, så Kongskilde bliver en sund virksomhed - også hvis vi selv skal drive den.

I 2014 blev underskuddet i Kongskilde 64 millioner mod et underskud på 93 millioner kroner året før.

Strategisk beslutning

DLG-ledelsen understreger, at Kongskilde også ville være blevet sat til salg, selv om 2014-resultatet var blevet betydeligt bedre.

- Vi må konstatere, at vi er markedsledende og har en stor kritisk masse på vores vigtigste forretninger. Det har vi ikke med Kongskilde, siger Kristian Hundebøll.

Kongskildes årsresultat betyder, at selskabets egenkapital bliver negativ.

- Den vil vi regenerere de kommende måneder, fastslår DLG-ledelsen, som også fastslår, at den proces, som de har været igennem i Kongskilde - også med deltagelse fra selskabets revisorer - betyder, at der ikke kommer flere nedskrivninger i Kongskilde.

- Vi har været meget fokuserede på at tage det hele i ét hug, siger DLG-formand Niels Dengsø Jensen.

Fokus på turn around

Kristian Hundebøll tilføjer, at DLG med den igangværende proces er i gang med at gøre Kongsilde klar til et potentielt salg.

Hvorvidt der er konkrete forhandlinger med potentielle købere, vil DLG-ledelsen ikke nærmere ind på.

- Det er en proces, hvor vi kigger indad og skærer virksomheden til, siger Kristian Hundebøll.

Han vil således heller ikke kommentere på, hvor lang tid et salg af Kongskilde kommer til at tage.