Dansk landbrug oplever lige nu en dyb økonomisk krise. 1.000 landmænd er tæt på at måtte dreje nøglen om i den nærmeste fremtid og godt 15 procent af landets 11.000 fuldtidslandmænd er insolvente. Det skriver Berlingske Business.

Prisfald i vente

En analyse fra SEGES viser, at 1.710 landbrug eller 15,4 procent af landbrugene venter på at blive afviklet af deres långivere, bankerne og realkreditinstitutterne. Det kan føre til et midlertidigt kraftigt fald i prisen på landbrugsjord og -bedrifter fordi landmændene er tvunget til at sælge til de priser, der kan opnås gennem tvangssalg, konkurser og tvangsauktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Risiko for deflation

Gennemsnitslandmanden i Danmark skylder godt 30 millioner kroner, og med den nuværende situation er det de færreste landmænd, der har mulighed for at nedbringe deres gæld. Ifølge en prognose fra Landbrug og Fødevarer kan det betyde, at dansk landbrug ved udgangen af 2015 har øget sin samlede gælde til 370 milliarder kroner.

Sammenholdt med de faldende priser på mælk og kød, så tøver eksperter ikke med at kalde den nuværende krise for den værste siden 1930erne, og de advarer mod en risiko for deflation.

Priserne stiger igen

Men eksperter mener dog trods alt, at der er lys for enden at tunnelen. De forventer at afregningsprisen på mælk, korn og kød kommer til at stige igen når de mange bedrifter, der lige nu er truet af konkurs, tvangssalg og tvangsauktioner er blevet omsat.