Fra 1. april 2015 er der ikke længere mælkekvoter i EU, og dermed er mælkeproduktionen udelukkende baseret på markedsvilkår.

FirstFarms, der driver landbrug i Slovakiet og Rumænien, har i den forbindelse arbejdet på at finde en partner til at aftage selskabets mælkeproduktion i Slovakiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores mål har været at sikre en stabil afsætning til en fornuftig pris på kendte, langsigtede vilkår i lighed med det, andre mælkeproducenter i EU har, siger adm. direktør for FirstFarms, Anders H. Nørgaard.

Den udvalgte partner er den tyske mejerikoncern Fude + Serrahn Milchprodukte GmbH & Co. KG med hovedsæde i Hamborg og tre mejerianlæg i Tyskland. Koncernen havde i seneste regnskabsår en omsætning på 740 millioner euro og omsatte cirka 800.000 ton mælk.

En uopsigelig aftale

Indtil aftalen med Fude + Serrahn blev indgået, solgte FirstFarms sin mælk på spotmarkedet, hvor prisen har været for nedadgående gennem et stykke tid.

- Nu følger vi en mælkepris, som er udregnet efter det, en håndfuld tyske mejerier betaler sine leverandører. På den måde er vi sikret fornuftige markedsvilkår, fordi aftalen desuden er uopsigelig længere tid frem, siger Anders H. Nørgaard.

FirstFarms havde i forvejen en eksportlicens, som nu kan anvendes i samarbejdet med den tyske mejerikoncern til at eksportere mælk rundt i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FirstFarms' slovakiske produktion består af cirka 2600 malkekøer med en gennemsnitlig ydelse på 9500 kg mælk, 3,8 procent fedt og 3,4 procent protein.