Afsætning af danske økologivarer støttes nu med 34 millioner kroner ud af den økologipakke på 120 millioner, som regeringen har vedtaget med årets finanslov. Pengene skal gå til at fremme afsætningen af økologi på ksportmarkederne, og dertil kommer yderligere 55 millioner til afsætningen i Danmark. Og det vækker glæde hos Landbrug & Fødevarer.

- Vi er rigtigt glade for, at regeringen, SF og Enhedslisten har valgt at bruge en stor del af puljen på at fremme afsætningen af økologiske produkter. Det kommer til at betyde meget især på eksportmarkedet, hvor der er stort potentiale for dansk økologi, men også herhjemme hvor flere og flere kommuner arbejder på at omlægge deres offentlige køkkener til mere økologi, siger økologichefen i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dansk økologi er i fremgang på verdensmarkedet, og flere og flere bliver interesseret i, hvad vi kan producere her i Danmark. Men for at danske økologiske produkter virkelig skal få sparket døren ind til udlandet, har de brug for lidt hjælp. Det får de nu med de 34 millioner, der skal styrke eksporten.

Penge til økologiske svin

Den resterende del af de 120 millioner kroner er udmøntet, så 27 af dem går til økologiudvikling, herunder et kig på bæredygtigheden, omlægning og fastholdelse i den økologiske produktion. Desuden er der afsat fire millioner kroner til at udvikle den økologiske svineproduktion, hvor der blandt andet skal ses på avlsarbejde for grise, der er mere velegnede til fritgående forhold.

- Vi er enormt glade for, at der er afsat penge direkte til at udvikle bæredygtigheden i økologien. Det har vi i Landbrug & Fødevarer ønsket os længe. Det er vigtigt, at økologien er i konstant udvikling, også når det kommer til bæredygtighed, og det er et område, som vi gerne vil have øget fokus på, siger Kirsten Lund Jensen.

Hun er samtidig tilfreds med, at man ønsker at udvikle den økologiske svineproduktion.

- Økologisk svinekød er et af de områder, der er i vækst på eksportmarkederne. Den udvikling skulle vi gerne kunne fastholde, og derfor er det godt, hvis vi får mere og bedre viden om avlsarbejdet og de optimale forhold for en økologisk svineproduktion, siger Kirsten Lund Jensen.