Underbjerg A/S, det uautoriserede sønderjyske værksted med speciale i Fendt, er på alle måder en familieforretning. Tre generationer og et par nye familiemedlemmer arbejder alle sammen i forretningen, der har fokus rettet mod Fendt.

Hver lørdag er der fælles frokost for familie, kærester og ægtefæller i forretningen hos Underbjerg A/S i Hellevad et par kilometer vest for Rødekro.

Underbjerg A/S er en familieforretning, der kalder sig selv Fendt-specialisten, og med Europas måske største lager af brugte Fendt-reservedele og et salg af brugte Fendt-traktorer, som ligger omkring 200-250 om året, er der måske noget om snakken.

Fra biler til landbrug

Det hele startede som en fritidsinteresse for Einer Underbjerg, der blev udlært som automekaniker i 1983. På privatadressen I Hellevad startede han Underbjerg Serviceværksted op i 1994, mens hustruen Ellen Underbjerg holdt styr på regnskabet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Året senere flyttede man til den nuværende adresse, og fokus skiftede fra biler til landbrug. Forældrene havde en maskinstation, så det med traktorer lå lige for. Fendt kom hurtigt i fokus, og i dag arbejder man udelukkende med Fendt.

- 90 procent af omsætningen er relateret til Fendt, siger indehaver Einer Underbjerg, der fortæller, at man også har fokus på Stoll frontlæssere og salg af dæk.

I foråret 1995 blev den første medarbejder Poul Erik Callesen ansat, og han er stadig i forretningen.

For fem år siden kom parrets ældste søn Flemming hjem efter et år i Tyskland.

Han er udlært landbrugsmekaniker i Ribe og gik først på værkstedet.

- Men da min far fik en diskusprolaps, så kom jeg helt naturligt ind på kontoret.

I dag er det primært ham, der står for salg, indkøb og kundekontakt.

Det er også ham, der står for dæksalget.

- Det med dæk er kommet i gang i forbindelse med, at vi startede vores afdeling i Tyskland op. Der, hvor de plejede at købe dæk, der er vi kommet ind. Det er primært BKT-dæk, men det er også Michelin og Trelleborg, siger Flemming Underbjerg.

Også den yngste søn Lasse, som er i lære som landbrugsmaskinmekaniker, hjælper til i firmaet. Einers far Jesper Hansen, 77 år gammel, henter og bringer traktorer på forretningens lastbil, mens værkfører Kenneth Underbjerg-Tornvig er gift med Einer og Ellens datter Hanne. Flemmings kæreste Vivi giver også en hånd med i forretningen.

Søsterselskab

I 2010 åbnede Underbjerg en filial i Sdr. Lügum. Der blev lavet en eksklusiv aftale med HaGe Technik, og i dag er der 12 ansatte i afdelingen i Tyskland.

- Underbjerg Lanteknik er et søsterselskab, og der er vandtætte skotter mellem dem og os. Vi betragter dem som en hvilken som helst anden handelspartner, siger Einer Underbjerg.

Afdelingen servicerer det tyske marked, og der sælges ikke nye traktorer til Danmark derfra.

Tilfredse kunder

Der sælges til alle type kunder med maskinstationer og støre landbrug, som de største kundegrupper.

- En ting er at lave første handel med en kunde, men tredje gang du handler en traktor med samme kunde, jamen så ved du, at der er tilfredshed hos begge parter. Og den slags kunder har vi mange af, siger Einer Underbjerg.

At være specialister stiller krav til forretningen.

- Man skal kunne hjælpe hurtigt. De har ikke tid til at holde stille i to dage, siger Einer Underbjerg.

- Vi laver både motor og gearkasse reparationer hver uge. Det vinder vi på på den lange bane, siger Flemming Underbjerg og fortsætter.

- At vi er så specialiserede gør, at vi kan diagnosticere en traktor over telefonen.

Senest er udlejning blevet en større del af forretningen. Hen over sommeren har man haft 47 traktorer udlejet rundt om i hele Danmark.

Der er 15 ansatte i afdelingen i Hellevad, deraf er fem lærlinge. Udover lastbilen har Underbjerg A/S tre servicebiler.

For nyligt blev der påbegyndt et generationsskifte, og de tre børn Hanne, Flemming og Lasse har alle købt aktier i Underbjerg A/S.

Og så er vi tilbage ved det med familien.

- Vi er priviligerede af at have tre børn, der er interesserede i det, vi laver, siger Ellen Underbjerg.