I Jammerbugt Kommune bliver landbrugsjorden reguleret på baggrund af modelberegninger, når myndighederne skal udregne mængden af kvælstof, som bliver ledt væk fra markerne. Det betyder, at områdets landmænd er underlagt regler, som muligvis ikke stemmer overens med virkeligheden. I hele Jammerbugt Kommune findes der nemlig ikke en eneste målestation, som kan danne grundlag for de regler, som kommunens landmænd er underlagt. I stedet kategoriseres landbrugsjorden på baggrund af en vurdering. Den fremgangsmåde vil LandboNord og Jammerbugt Kommune nu udfordre med konkrete målinger.

Ødelæggende for erhvervet

- Vi ved, at der ikke bliver ledt nær så meget kvælstof ud fra markerne, som myndighedernes modelberegninger antyder. Det er ødelæggende for erhvervet, at reglerne ikke er baseret på fakta. Derfor går vi i gang med denne omfattende opgave for at sandsynliggøre, at der er noget galt, siger formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke kun et problem for landmændene, at de føler sig underlagt unfair konkurrencevilkår. Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V), støtter op om projektet.

Afskærer potentiale

- Reglerne afskærer et helt erhverv fra et potentiale, som kan bidrage til vores velfærdssamfund, hvis det viser sig, at de faglige modelberegninger ikke stemmer overens med virkeligheden. Min forudsætning for at kaste mig ind i den her kamp er, at landbruget stadig bidrager til et fornuftigt miljø i Danmark, men det skal ske med udgangspunkt i fakta - og ikke modelberegninger som det sker i dag, siger Mogens Gade.

I Jammerbugt kommune er godt 17 procent beskæftiget i landbruget.