Det var ikke opmuntrende læsning som en stor gruppe landmænd med forsikringer hos Tryg modtog i postkassen i sidste uge. Forsikringsselskabet varsler ny pris fra 2015, og det har givet travlhed hos Agri Nord Forsikringsmægling.

- Vi får mange henvendelser fra frustrerede landmænd, som ikke kan forstå, hvorfor de er varslet en stigning. Der er tale om landmænd, som ikke har haft skader, og flere som kun er i starten af deres fem-årige aftale, siger forsikringsmægler Steve Møller Madsen, der blandt har rådgivet en nyetableret svineproducent, hvis aftale blev indgået i foråret, og til trods for at der ikke er sket skader i perioden, så er han nu varslet en stigning på ikke mindre end 40 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bindende fritstilling

Der er ikke megen betænkningstid for landmændene med hensyn til, om de vil acceptere præmiestigningen.

- De er fritstillet indtil 31. december men på grund af julen er der ikke megen tid til at undersøge mulighederne hos andre forsikringsselskaber. Vi har opfordret flere til at se på deres seneste licitation og tage kontakt til det næstbilligste selskab. Det vil kunne betale sig for flere, siger forsikringsmægler Arne Winther og fortsætter:

- Det er tankevækkende, at hvis landmanden ønsker at opsige sin forsikring hos Tryg til et årsskifte, så skal det ske senest 30. september, mens Tryg kan varsle så markante ændringer i den sidste uge i november.

Travlheden med at undersøge alternativer for landmændene har dog givet et noget uventet resultat.

Varsling er en fejl

- Vi har de seneste dage set flere kunder, hvor Tryg trækker den varslede præmiestigning retur med begrundelse om, at varslingsbrevet var en fejl. Det sker, når vi eller landmanden begynder at bede om forsikringsoversigter med mere. Samtidig oplyser Tryg, at landmanden dermed ikke er fritstillet alligevel, da varslingsbrevet var en fejl. Det holder dog ikke juridisk. Hvis landmanden først har fået et brev, hvor han bliver fritstillet, så gælder det - også selvom Tryg efterfølgende annullerer præmiestigningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forhøjet selvrisiko

Forsikringsmægler Steve Møller Madsen har set på flere Tryg-kunders aftaler de seneste dage. Stigningerne varierer i størrelse - nogle op til 40 procent.

- Vi har talt med kunder, som er blevet kontaktet af assurandøren med et tilbud om at mindske præmiestigningen mod at selvrisikoen hæves ? det betyder dog stadig, at landmanden sidder med højere præmie og højere selvrisiko, men med samme dækning.