1100 landmænd og lodsejere i Hjørring Kommune modtager i de kommende dage et brev med tilbud om et uforpligtende og gratis øko-tjek af bedriften.

- Vi ser det som en god mulighed for landmænd i de her områder. Helt gratis får de hjælp til at overveje, om deres bedrift kan drives økologisk og samtidig bidrage ekstra til beskyttelsen af naturen eller grundvandet, siger Knud Suhr, Teknik - og Miljø, Hjørring Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Økologisk Landsforening, der står for omlægningstjekkene i Hjørring, og foreningen har fra 2011 til 2013 gennemført hundredvis af omlægningstjek i 12 kommuner. Nu er yderligere 10 kommuner - heriblandt Hjørring - gået ind i projektet, og inden for den nuværende projektperiode vil det totale antal tilbudte omlægningstjek lande på omkring 10.000 fordelt på mellem 25 og 30 kommuner.

Uforpligtende og anonymt

Mads Vinther er økologikonsulent i Økologisk Landsforening og leder af projektet. Han har selv gennemført en stor del af de hidtidige omlægningsbesøg og har mødt mange landmænd, som allerede går i tanker om økologisk omlægning.

- I nogle områder kan det være et genstridigt puslespil at få landbrug til at passe sammen med andre samfundsinteresserer i natur og miljø. Men brikkerne er ofte lettere at få på plads, hvis arealerne dyrkes uden pesticider og kunstgødning. Derfor er det for mange landmænd i de udpegede områder naturligt at overveje en økologisk strategi for bedriftens fremtidige udvikling, siger Mads Vinther, der understreger, at et omlægningstjek er både uforpligtende og anonymt.

Projektet hedder ?Lokal grøn vækst som lokomotiv for økologisk omlægning i Danmark? og er støttet af EU og Fødevareministeriet og udføres af Økologisk Landsforening.