- Nu skal vi danskere tage os sammen, sagde Martin Merrild blandt andet i sin beretning på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning.

Han illustrerede behovet for at tage sig sammen ved at fremhæve konkrete landmænds enestående arbejdsindsats, dedikerede indsats i dagligdagen og trang til at skabe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og han pegede på, at Danmarks konkurrenter i andre lande også arbejder hårdtfor at begå sig.

Martin Merrild spurgte derfor, om vi er blevet for sløve i Danmark.

- Er vi blevet selvtilstrækkelige? Handler det for meget om, hvad jeg kan få i løn? Og hvornår jeg kan få fri? Er vi egentlig klar over, hvor hårdt andre lande vil arbejde for at opnå den velstand, vi har? Lande omkring os er godt på vej ud af krisen, og imens halter vi bagefter, sagde han og tilføjede, at de tørre tal taler for sig selv:

- Danmark har mistet langt over 150.000 arbejdspladser under krisen. Væksten i Danmark er ikke engang på en halv procent. Og vi er i dag i en situation, hvor der er flere på offentlig overførelsesindkomst end der er ansatte i den private sektor. Og finanslovsforslaget spår et underskud på 60 milliarder kroner til næste år. Det svarer til, at alle i arbejde skal betale en ekstra gæld på 20.000 kroner til det offentlige, sagde han.

Aktuel krise

Men trods det hårde arbejde og trangen til at skabe, er landbruget alligevel blevet ekstra klemt på grund af et hårdt pres på det globale fødevaremarked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ruslands boykot af fødevarer presser os alvorligt på pengepungen. Og nej, vi skal ikke stikke labben frem, hver gang det går skidt, og bede om offentlig forsørgelse. Selvfølgelig skal vi ikke det. Men denne gang er ikke "hver gang" - situationen er tilspidset, og alvorlig, sagde Martin Merrild.

- Nok er landmandens ryg bred. Men er det rimeligt, at ét erhverv, vores erhverv, betaler prisen for en international, politisk krise? Har vores politikere ikke et ansvar for at hjælpe os, så vi sammen klarer os gennem denne krise? Det vil i hvert fald være det klogeste, sagde formanden.

- Fødevareerhvervet skaber vækst, velstand og arbejdspladser til Danmark.

- Nok har vi muskler, men denne gang har vi brug for opbakning. Hvis vi får tæsk og lider skade, er det ikke kun os, det går ud over.

- Det er hele Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At lade os i stikken, er at lade Danmark i stikken, konkluderede Martin Merrild.