Landbrugets vækstambitioner skal i højere grad været styret af økonomi end af simple drømme om flere dyr, mere jord, større traktor og så videre.

Det fremgik af et indlæg, som lektor Morten Jakobsen fra Aarhus Universitet, havde da Videncenter for Landbrug i sidste uge holdt Økonomikonference i Billund. her fremlagde han en undersøgelse, som satte fingeren på nogle af de ømme punkter i landbrugets vækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fastslog, at fysisk vækst har præget danske landmænds vækstambitioner, men han slog også fast, at fysisk vækst ikke altid er det samme som økonomisk vækst og konstaterede på baggrund af sin undersøgelse, at landbruget synes at have glemt loven om aftagende merudbytte. Det vil sige, at man faktisk kan miste overskud ved at øge produktionen ud over et bestemt niveau, som ganske vist hele tiden flytter sig.

Morten Jakobsen kan se, at mange landmænd i de glade år var tilfredse med et budget for en udvidelse, hvis der efter fem år var udsigt til at komme til at tjene det samme som før udvidelsen. Endda med en betydeligt større investering og større risiko.

Sådan en vækst er ifølge Morten Jakobsen livsfarlig. Det understreges særligt nu, hvor situationen i Ukraine har fået alvorlige konsekvenser som følge af boykot-krigen mellem Vesten og Rusland.

Optimismen var ellers lige ved at snige sig tilbage i landbrugserhvervet,

De seneste uger er afregningspriserne for landbrugets produkter styrtdykket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og man kan frygte, at vi ikke har set de sidste prisdyk.

Det er en kontant katastrofe med sådan en udvikling i næsten direkte forlængelse af finanskrisens udfordringer. Rigtig mange landbrug har et omkostningsniveau, som ikke kan undgå at resultere i underskud med den nuværende katastrofekurs.

Og da den økonomiske polstring samtidig er skrøbelig, understreger det blot Morten Jakobsens pointe om, at vækst skal være økonomisk.

Den erkendelse løser selvfølgelig ikke de aktuelle problemer for alle de landbrug, der er i farezonen, og det er lettere sagt end gjort bare at indrette sig efter de økonomiske nøgletal i højere grad end produktionsdata, for man skruer ikke uden videre op eller ned for en landbrugsproduktion.

Men der er ingen tvivl om, at Morten Jakobsens budskab bliver afgørende at lytte efter for de landmænd, som kommer til at tegne fremtidens landbrug.