Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil gøre det forbudt at sprøjte og gøde Danmarks mest sårbare naturområder - § 3-arealerne.

En undersøgelse fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, viste i 2012 , at spredning af gødning kan have medvirket til et tab på 44 procent af insekter, dyr og planter på ferske enge i forhold til enge, som ikke er blevet gødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når det gør så stor skade på de vilde dyr og planter, så mener jeg ikke, at det skal være muligt at sprøjte og gøde Danmarks mest værdifulde natur. Så jeg vil fremsætte et lovforslag, der gør det forbudt at bruge sprøjtegifte og gødning på vores beskyttede naturområder. Det er vigtigt, da vi må og skal beskytte vores mest sårbare natur og de mange sjældne og truede dyr og planter, som knytter sig til disse naturområder, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Sammenlagt dækker den § 3-beskyttede natur i alt cirka 10 procent af Danmarks samlede areal. Det svarer til mere end 400.000 hektar.

Miljøministeriet har de seneste år gennemført en omfattede registrering og opdatering af den danske § 3-natur, som bliver endeligt offentliggjort i efteråret 2014.

Ekspropration

Ifølge Bæredygtigt Landbrug er gødningsforbuddet på den § 3-beskyttede natur en klar ekspropriation.

Jurist i Bæredygtigt Landbrug Nikolaj Schulz skriver i en kommentar fra Bæredygtigt Landbrug til forslaget:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forslaget vil med sikkerhed betyde, at der meget store landbrugsarealer vil blive opgivet. Det er ikke unormalt, at landbruget må afgive jord til motorvejsprojekter, byudvidelser eller store vådområdeprojekter. Når det sker, så er der tale om ekspropriation. Når myndigheder eksproprierer, så sker der en intens prøvelse af bl.a. nødvendigheden og proportionaliteten af indgrebet, og i sidste ende modtager lodsejeren erstatning. Miljøministeren forbud mod gødningsanvendelse er diffus og medfører en endelig opgivelse af store arealer. Nok har arealerne en naturudpegning, men de er først og fremmest landbrugsjord. Den påtænkte begrænsning vil derfor med meget stor sandsynlighed være ekspropriativ.