Danske landmænd bør have mulighed for at øge gødskningen.

Sådan lyder det fra Videncentret for Landbrug efter rapport fra DCE, Aarhus Universitets viser, at udvaskningen fra rodzonen med de nuværende miljøtiltag vil blive reduceret med mellem 14.000 og 18.000 tons.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videncentrets bud på faldet i udvaskningen er 5.000 ton større, eller ca. 2.000 tons til fjorde og kystvande, end DCE's vurdering, men uanset så bør tallene give landmændene videre rammer.

- Med de tal, vi nu har at arbejde med, så er der slet ikke faglig basis for at lægge op til yderligere stramninger. Tværtimod er der rum til at lade landmændene give afgrøderne den mængde kvælstof, de har behov for, så vi igen kan komme til at dyrke kvalitetsvarer. Med en målrettet og intelligent miljøindsats vil vi samtidig kunne fastholde udledningen af kvælstof på et lavt niveau. For både planteproduktionen og resten af fødevaresektoren er det afgørende, at planterne får mere kvælstof, så udbytter og indhold af protein i afgrøderne kan højnes, siger Ivar Ravn, direktør for Videncentrets afdeling for Planter & Miljø.

Selvom VFL's tal er lidt højere, så er man overordnet enig om tendensen, som DCE kommer frem til.

Randzoner

Selv om der er nogenlunde enighed om den samlede udvikling, så er VFL ikke enig i rapportens konklusioner om, hvordan reduktionen er nået.

- Vi mener blandt andet, at effekten af ekstra efterafgrøder og randzoner er overvurderet. De ekstra efterafgrøder er overvurderet med ca. 1.000 ton, fordi udvaskningen fra lerjord med tilførsel af husdyrgødning nu er meget lille, og på disse arealer er der næppe væsentlig større udvaskning fra vintersæd end fra efterafgrøder. Samtidigt overvurderes effekten af randzoner, fordi der ikke er taget hensyn til det kvælstof, der forsvinder fra rodzonen til fjorden, siger Ivar Ravn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til gengæld mener vi, at effekterne af det gode landmandskab er stærkt undervurderet. Udviklingen i dyrkningsteknologi og landbrugspraksis vil betyde en forøgelse af den indhøstede kvælstofmængde og et deraf afledet fald i udledningen på 3.000 ton mere, end det vurderes i rapporten, siger han videre.