Agri Nord Forsikringsmægling, der tilbyder landmænd uvildig rådgivning om forsikringsforhold, har flere gange oplevet landmænd, der er kommet i klemme mellem to selskaber.

- De har typisk skrevet under på en ny 5-årig aftale ved et nyt selskab, og assurandøren har givet udtryk for, at han nemt kunne få dem fri af deres nuværende aftale, selvom der er både tre og fire år tilbage. Men når det kommer til stykket, så hænger landmændene altså på aftalen indtil udløbet, fortæller forsikringsmæglerne Arne Winther og Steve Møller Madsen, der begge har oplevet dette gentagne gange fra samme assurandør.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Problemet opstår ved, at det nye selskab flytter de private forsikringer, kasko på traktorer og andet, som ikke er bundet i den 5-årige landbrugsforsikring. Dermed har man to forsikringsselskaber, og der opstår nemt forvirring omkring, hvor tingene er forsikret - eksempelvis er brand- og tyveriforsikring af traktorer i ét selskab og kasko på de samme traktorer i et andet. Det er uhensigtsmæssigt at have flere forskellige forsikringsselskaber til sin landbrugsbedrift, men endnu mere uhensigtsmæssigt at lade sit nuværende selskab vide, at man flytter om for eksempel 3,5 år, siger forsikringsmæglerne.

Det vil altså først være muligt at samle forsikringerne ved det nye selskab, sådan som landmanden havde forventet, efter flere år, når den 5-årige aftale udløber.

- Det betyder desuden, at man pludselig er bundet i for eksempel 8 år med de resterende 3 år af nuværende aftale og den nye 5-årige periode i umiddelbar forlængelse hos det nye selskab. Hvem siger, at tilbuddet er aktuelt til den tid? Og det er slet ikke sikkert, at præmien er så attraktiv til den tid, konstaterer Arne Winther og Steve Møller Madsen.

Opsigelse

Ifølge forsikringsmæglerne har landmænd kun mulighed for at skifte forsikringsselskab på landbrugsdelen i følgende situationer:

- Når den 5-årige aftale udløber til hovedforfald med en eller tre måneders opsigelsesfrist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis selskabet forhøjer præmier, selvrisiko eller forringer vilkårene på forsikringen.

- Eller man kan i forbindelse med en skade vælge at betale 20 procent af præmien og skifte til et andet selskab.