Sammen med Frankrig og Nordamerika er Danmark et af de vigtigste markeder for storballepressere. I årtier har der været importeret pressere under forskellige brands fra USA. Men uanset farven er de alle produceret på Hesston fabrikken i Kansas

Eneste europæiske udfordrer kom i 2004 hvor den tyske maskinproducent, Krone, introducerede Big Pack 12130. Krone producerede flere varianter af Big Pack og fælles for presserne er, at modelbetegnelsen giver en indikation på ballestørrelsen. Big Pack 12130 producerer således baller med en bredde på 120 centimeter og en højde på 130 centimeter. Længden på ballerne kan indstilles i intervallet 140-190 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte Krone Big Pack 12130 er set hos Brdr. Holst Sørensen A/S. Presseren er fra 2007 og er monteret med 800 millimeter brede dæk.

Pickup uden kurvestyr

Den brugte presser er monteret med en Easy Flow pickup. Pickuppen introducerede Krone i 2005, og det specielle ved pickuppen er, at den er uden kurvestyr. Det gør pickuppen robust og lettere at vedligeholde. Det manglende kurvestyr gør samtidig pickuppen mere lydløs. Specielle bølgeformede pickupbånd trækker materialet af de fastmonterede pickupfjedre.

For at øge kapaciteten og få et større flow ind i presseren, har Krone øget hastigheden på pickuppen med cirka 30 procent.

Presning i to trin

For at opnå fuldkantede og regulære baller presser Krone Big Pack 12130 materialet i to trin. Variabel fyldesystem kalder Krone metoden, som består af en rotor med fire oppakkere, der komprimerer materialet i et forkammer. Når forkammeret er fyldt helt op, føres det forkomprimerede materiale helt til toppen af hovedkanalen, og presses af det store stempel som kører med 38 stempelslag i minuttet. Big Pack 12130 har en forholdsvist lang pressekanel og sammen med det tunge svinghjul giver det faste og tunge baller.

Løbende opdateret

Presseren er løbende blevet opdateret, og specielt i indføringen er der sket forskellige forbedringer, som øger presserens kapacitet. I 2011 blev Big Pack 12130 afløst af Big Pack 4x4. For at få et større flow i presseren er pickuppen flyttet tættere på indføringen, og samtidig med er der monteret en aktiv drevet indføringsvalse, som giver en hurtigere transport af afgrøden fra pickup og til presserens indføring. Et større materialeflov ind i maskinen, betyder øget arbejde til både indføring og oppakkere. Derfor er blandt andet koblingen til oppakkeren også blevet forstærket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se efter opdateringer

Importøren af Krone har løbende tilbudt opdateringer, til de Krone Big Pack 12130 som er leveret til danske kunder. Se efter om opdateringerne er gennemført, før der handles brugt presser, anbefaler sydjysk salgskonsulent.

Ved opdateringer af leverede maskiner er kapaciteten på Krone Big Pack 12130 løbende sat i vejret. - Kender af Krone ved hvor opdateringerne er foretaget, men står man og kikker på en brugt presser og er i tvivl om den er opdateret, er man velkommen til at henvende sig til importøren af Krone, siger Jes Hamann, salgskonsulent hos Brdr. Holst Sørensen A/S.

Opdateringen består blandt andet i, at pickuppen er rykket tættere til indføringen, og at oppakkeren svejses op med bredere tænder. Andre opdateringer er knapt så synlige, men de er alle med til at øge presserens kapacitet.

Tungt svinghjul

Krone Big Pack 12130 har et svinghjul på over et halvt ton, og opstarten af svinghjulet kan derfor være en voldsom belastning for traktorens PTO-kobling, hvis ikke den er dimensioneret til opgaven. For at imødekomme det problem, kan storballepresseren fra Krone leveres med et udstyr, hvor en hydraulikmotor accelerer svinghjulet til cirka 200 omdrejninger/minut, før traktorens kraftudtag indkobles. Derved skånes koblingen ved traktorens kraftudtag for at skulle overføre det store moment i startøjeblikket.

Kontroller ruller og lejer

Tænderne i oppakkersystemet kører i en form for kurvestyr, og lige som ved det store stempel skal man se efter at ruller og lejer er i orden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Såvel indføring som stempel skal køre uden slør, og specielt ved stemplet er det nødvendigt med et koben eller lignende, for at kontroller lejerne. Man bør også kontroller de skinner, som stemplet kører på, for slidtage, siger Jes Hamann.

Afskraber både foran og bag ved stemplets ruller holder skinnerne fri for urenheder. Det er vigtigt at afskraberne er korrekt justeret, så de ikke tager imod med går tæt til skinnerne

Lukkede transmissioner

Krone Big Pack 12130 har kun tre små kæder, som trækker pickuppen og indføringssneglene. Kæderne smøres automatisk, og da den resterende transmission består af lukkede drev og gearkasser, er den daglige vedligehold hurtigt overstået. Transmissionerne beskyttes af koblinger, og den daglige inspektion består i at kontrollere, om der er transmissioner som lækker olie.

Krone anbefaler at der skiftes olie på transmissionerne en gang årligt.

Før vinteropbevaring anbefaler Jes Hamann at presseren blæses af med luft, så presseren er fuldstændig renset for halm og avner, der ellers let kan blive vinterbolig for forskellige gnavere. Blanke dele smøres ind i olie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniske specifikationer

Krone Big Pac 12130

Ballestørrelse bxh cm 120x130

Ballelængde cm 100 ? 320

Effektbehov hk 190

Pickupbredde cm 235

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjulmontering 800/45R26,5

Længde m 10,85

Højde m 3,56

Bredde m 2,99

Vægt kg 12.350

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årgang 2007

Pris kr. 330.000k