Ordet mystisk gik igen, da omkring 20 landmænd var på besøg hos Søren Peter Funder i Hobro.

Han driver Wilhelmsminde og producerer 1.200-1.300 slagtekalve og omkring 225 ha.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var Brørup Traktor & Maskincenter, der sammen med Biotech Innovation ApS stod for turen til Hobro. Her var produktet Power Pack og dets mange egenskaber i fokus.

Det var Power Pack'en, som flere af de fremmødte kaldte mystisk - forståeligt nok.

En Power Pack er en katalysator i form af et cylinderformet stålrør, hvor fra der trækkes wirer. Den skal ikke tilsluttes strøm og har ingen mekaniske dele og ingen vedligeholdelse. Men fordelene ved produktet skulle eftersigende være store.

Mange fordele

Også dagens vært Søren Peter Funder var skeptisk, da han først hørte om produktet, men som han fortæller, så er den skepsis nu forsvundet.

Han siger til Maskinbladet, at han fik installeret Power Pack i september og derefter trukket wirer rundt på bedriften, og forskellen har været mærkbar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi startede med at få det bygget på en af de små stalde, som er lavet om til spaltestald. Der kunne vi mærke, at lugten stort set forsvandt i dybstrøelsen inde ved de små, og nede i gyllen begyndt det at skumme lidt, og det som sad fast, det løsnede sig bedre. Vi havde en elev som stod og vaskede. Først tog han den ene halvside, og da han tog den anden side, så synes han, at det gik nemmere. Han vidste ikke, vi havde koblet det til den side, siger Søren Peter Funder.

Når han kører med sin sprøjte, så er der en wire fra Power Pack'en koblet på, som løber hen ad jorden efter det ene baghjul. Vandet er også blevet "aktiveret", inden det kommer på marken. Det sker ved at wiren stikkes ned i vandet, og det har ifølge Søren Peter Funder virket:

- I efteråret blæste det ret meget, da jeg var ude at sprøjte. Der kunne man se, at det drev hen ad jorden og hvirvlede ikke op omkring bommen, som det nogle gange kan finde på. Det søger ned mod planten.

Han har også sænket sit foderforbrug, fordi fodret har været i kontakt med wiren.

- Rent proteinmæssigt har vi reduceret mængden af sojaskrå med 30-40 procent. Det skyldes, at mængden af protein i kornet og de andre fodermidler som majs bliver større. Det er måske ikke noget, du kan måle, men tilgængeligheden til dyret er bedre. Det kan bedre udnytte proteinet, når det er aktiveret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilvæksten er også blevet bedre:

- Der er vi gået fra 700-800 gram tilvækst til op omkring et kg ved de helt små. Det er noget af en forbedring, siger Søren Peter Funder, der også fortæller, at dybstrøelsen binder mere væske.

Ingen patent

Bag Power Pack står virksomheden Biotech Innovation ApS.

Administrerende direktør Lars Leth Pedersen fortæller, at Power Pack kom på markedet i 2008, og siden har det gennem mund til mund-metoden spredt sig til omkring 500 landbrug i Danmark. Og mystisk eller ej så har ingen returneret produktet indtil videre, siger han.

Det bliver ikke mindre underligt af, at Lars Leth Pedersen ikke vil søge patent på Power Pack.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg holder opskriften for mig selv, siger han.

En Power Pack er som fortalt en katalysator, som "stjæler" ionerne i den substans, den sættes i forbindelse med og kan dermed forandre ikke bare proteiner, men også kulhydrater og fedt.

Ifølge Lars Leth Pedersen sænker Power Pack'en ORP'en i vand og hæver ph-værdien. ORP har at gøre med evnen til at optage elektroner.

- Alle planter som står ude på marken har en svag plus-ORP. Kan vi lave en minus, jamen så har du en plus og minus, som tiltrækker i hinanden. Når vi sætter det på marksprøjten, så aftager afdriften, fordi du får vandet til at trække efter planten. Jo lavere ORP, jo større tiltrækningskraft til planten, siger han.

Lars Leth Pedersen er uddannet klejnsmed og kom i gang med Power Pack, fordi han på et tidspunkt skulle bruge blødt vand i store mængder. Han afprøvede alle mulige anlæg, som virkede, men lynhurtigt blev tømt for energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tænkte, at det måtte man kunne lave på en anden måde, siger han og understreger, at alle har evnerne, hvis der er noget, som virkelig interesserer dem.

Et lille Power Pack-anlæg koster omkring 25.000 kroner, men typisk er det nødvendigt med et større til omkring 50.000-150.000 kroner.

Brørup Traktor & Maskincenter er forhandler, og interessen for produktet var eftersigende stor efter besøget på Wilhelmsminde.