De Konservatives energipolitiske ordfører Mike Legarth er godt tilfreds med, at skatteministeren øjensynligt nu tager brændeafgiften af bordet.

Samtidig understreger Mike Legarth, at De Konservative fra starten har været mod den fremlagte model for en forsyningssikkerhedsafgift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Brændeafgiften er det glade vanvid, og vi har blokeret fort lovforslaget, siden det kom frem i høring for mere end et halvt år siden. Det er et administrativt ragnarok, som er værre end fedtafgiften, siger Mike Legarth og fortsætter:

- Brændeafgiften skaber en skæv retsstilling, hvor det er borgeren, som skal dokumentere over for Skat, hvordan de bruger træpiller og halm til dyrehold - og træstolper til hegn.

De Konservative foreslår, at "den grønne check" kan bruges til at dække tabet fra brændeafgiften.

Skal med i vækstpakken

Venstres ordfører Thomas Danielsen siger, at han er glad for, at det ser ud til, at skatteministeren har taget mod Venstres opfordring til at lade brændeafgiften forsvinde, og han har ligesom Mike Legarth svært ved at se, at afgiften kan fjernes alene for virksomhederne og ikke for private:

- Vi opfordrede allerede i december til at fjerne brændeafgiften. Jeg går ud fra, at han som minister, hvis afgiftsfjernelsen ikke skal omfatte private, har et udspil med en løsning klar. Jeg har bare meget svært ved at se, hvordan det skal kunne lade sig gøre. Det løser ikke problemerne omkring bureaukratiet at fjerne afgiften for virksomhederne alene, siger Thomas Danielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor kan Venstre ikke lægge stemmer til. Regeringen har i forvejen lagt en stor ekstraregning oven i forsyningssikkerhedsafgiften for at finansiere tabet på solcelleafgiften. Den regning bør indgå i forhandlingerne om en kommende vækstpakke. Brændeafgiften forsvinder ikke, blot fordi regeringen ikke vil tale med os andre om at finde en løsning, fastslår Venstre-politikeren.

Social balance

Per Clausen fra Enhedslisten, der også er en del af flertallet bag energiforliget, er ikke uvillig til at fjerne brændeafgiften, hvis regeringen har et andet forslag til at finde det provenu, afgiften skal indbringe.

- Det skal dog være en acceptabel model set fra vores synspunkt. Vi har i Enhedslisten et ambitionsniveau for energiaftalen, som skal holdes, og det er vores opfattelse, at løsningen ikke må være mere social skæv, end det der lå i det oprindelige udspil. Tror ministeren, at han kan fritage erhvervslivet for at betale og så pålægge forbrugerne flere udgifter, så bliver det uden Enhedslistens stemmer. Og så bliver det jo ikke til noget, da der skal være enighed i forligskredsen, siger Per Clausen, der totalt afviser det konservative forslag om at fjerne den grønne check:

- Det kan de godt glemme alt om. Den grønne check handler jo om, at ikke mindst økonomisk dårligt stillede bliver kompenseret for el- og energiafgifter, og vi kunne ikke drømme om at tage penge fra de mennesker og bruge dem til at løfte erhvervslivet ud af at skulle betale noget, slutter Per Clausen.

Han foreslår at erstatte brændeafgiften med en afgift på brændeovne i områder, hvor der i forvejen er kollektiv varmeforsyning - som eksempelvis fjernvarme.