Når en landmand skal betale til realkreditinstitutterne, er de såkaldte bidrag vokset langt mere end inflationen siden 2008. Faktisk er bidragssatserne steget fra 0,48 procent til 0,95 procent. En stigning på 98 procent eller næsten en fordobling.

Det fremgår af et svar fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til Erling Bonnesen fra Venstre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høje bidragssatser har ifølge Videncentret for Landbrug stor betydning for landmændene. Beregninger fra oktober 2012 viser, at for hvert procentpoint bidragssatser og rentemarginaler sættes op, falder indtjeningen med 175.000 kroner på en gennemsnitlig heltidsbedrift.

Men de stigende bidragssatser skal ses i lyset af større tab på landbrug, oplyser ministeren:

- Det bemærkes, at udviklingen i realkreditinstitutternes bidragssatser blandt andet bør ses i forhold til udviklingen i realkreditinstitutternes tab på landbrugsengagementer. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at realkreditsektorens tab på udlån til landbrugsejendomme faldt fra 0,03 procent af udlånet til landbrugsejendomme i 2003 til 0,0006 procent i 2008. Efterfølgende er tabsprocenterne steget til 0,09 procent i 2012, oplyser Henrik Sass Larsen videre.

I 2003 var bidragssatserne på 0,61 procent, mens de i 2008 lå på 0,48 procent.

Erling Bonnesen siger til Maskinbladet.dk, at situationen afspejler stigningen i tabene på landbrugsejendomme, men han siger også, at han nu vil bore mere i, om bidragssatserne er steget uforholdsvis meget i forhold til tabene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bidragssatsen er den procentdel et realkreditinstitut opkræver for at administrere et lån.