Operationel leasing er udbredt i såvel transport- som entreprenørbranchen, og nu er turen kommet til landbrugsmaskinbranchen.

Operationel leasing går ud på, at kunden outsourcer flest mulige risikofaktorer og dermed opnår et bedre billede af hvad de reelle omkostninger ved at have en maskine stillet til rådighed.

Operationel leasing giver svar på enkle men vigtige problematikker: Hvad koster en traktortime, en høsttime eller en time med en hvilken som helst anden maskine?

- Kontrakterne forhandles individuelt, og omhandler for det meste finansiering, servicering og tilbagekøb af den nye maskine. Vi laver udelukkende kontrakter på nye maskiner, og typisk løber kontrakten tre til fem år. I kontrakten er der beskrevet, hvor mange timer maskinen må køre om året, og hvis det overskrides er det på forhånd aftalt, hvad de ekstra timer koster. Slid på dæk og eventuel udskiftning af dæk i aftalens løbetid aftales ligeledes, på forhånd, forklarer salgschef Henrik Jensen, CNH Financial Services A/S.

Når kontrakten udløber

CNH Financial Services A/S står for finansieringen af maskinerne, mens det er forhandleren som står for serviceringen af maskinen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når vi taler operationel leasing arbejder vi tæt sammen med forhandlerne, og det er også forhandleren som står for tilbagekøbet af maskinen, når kontrakten udløber. Ydelsen på den operationelle leasing omfatter således finansieringen, serviceringen og værdiforringelsen af den konkrete maskine, siger Henrik Jensen.Fordelen for kunden er, at der bort set fra udgiften til brændstof er fuldt overblik over omkostningerne til maskinen.

Budgetsikkerhed

Ved operationel leasing overtager forhandleren risikoen for dyre reparationer på maskinen. Det indkalkuleres selvfølgelig i ydelsen, og derfor er operationel leasing ikke en billig løsning.

- Med operationel leasing får kunden ingen økonomiske overraskelser i kontraktperioden, og dermed minimeres de økonomiske risici. Det giver budgetsikkerhed og mulighed for en mere sikker kalkulering, siger Henrik Jensen og tilføjer:

- Med operationel leasing ved forhandleren allerede ved kontraktens indgåelse, hvornår den brugte traktor kommer ind. Det giver han god tid til at finde en køber til traktoren, og derved kan han også drage fordel af systemet.

Erstatte brugt traktor

Henrik Jensen kender også eksempler på, at kontrakten er indgået på en sådan måde, at forhandleren i løbet af kontraktperioden har mulighed at erstatte den brugte traktor med en ny.

- Ved at kunne disponere over de brugte traktorer, har forhandleren et 'kørende brugtlager', som han kan plukke fra, efterhånden som der er kunder til traktorerne, siger Henrik Jensen.Vil blive størreFor landbrugsmaskiner er operationel leasing i sin vorden, men Henrik Jensen er ikke i tvivl om at det vil udvikle sig i de kommen år.

- Systemet er meget udbredt i eksempelvis Frankrig, og vi mærker allerede nu et stigende efterspørgsel på produktet fra specielt maskinstationer og større gårde. Vi skal blot vende os til, at en traktorhandel ikke afsluttes med to streger og et håndsalg, men at det det er et samarbejde, som løbe over flere år, siger Henrik Jensen.