Danmarks eksport af frø er fordoblet de sidste 10 år og er nu på mere end fem milliarder kroner. Succesen betyder, at danske frø i dag når langt omkring i verden. Det skriver naturerhverv.dk.

Eksporten er spredt på mange forskellige plantearter, såsom sædekorn, spinatfrø, frø af golfgræs og maltbygfrø til ølproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyeste data viser, at græsfrøeksporten er steget med 21 procent det sidste år, så avlen i 2013 satte nye eksportrekorder.

På det internationale marked vinder Danmark kampen om frøproduktion, fordi vi har kombinationen af et kystnært klima med dyrkningssikkerhed og veluddannede landmænd med styr på produktionen.

Behov for øget branchefokus på forskning, udvikling og planteforædling

Globaliseringen af verdenshandlen skubber til udviklingen, og verdensmarkedet for frø vokser med cirka fem procent årligt. Her har de danske kvalitetsfrø den fordel, at de er baseret på nyeste genetik og en fuld sporbarhed i hele frøkæden.

Fødevareministeriet certificerer kvaliteten og kontrollerer sundheden på de frø, der sendes ud på markedet, og Fødevareministeren vil gerne rose de virksomheder, som satser på forskning og innovation, og som dermed er med til at gøre Danmark til markedsleder.

- Gode, sunde frø er det fundament, hvorpå hele landbrugsproduktionen hviler. Vækst og miljøhensyn går hånd i hånd og skal være drivkraften fremadrettet for dansk landbrug. Jeg er stolt af den danske frøproduktion og ser en lys fremtid for branchen. Danmark har brug for en samlet plantepolitik, og jeg vil arbejde aktivt for at en sådan formuleres. Vi skal fortsat være nummer ét til specialprodukter baseret på bæredygtige produktionsvilkår, eksempelvis økologi, siger fødevareminister Dan Jørgensen og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men hvis sådan en strategi skal blive til virkelighed, og eksportsuccesen skal fremtidssikres, har vi brug for udvikling af flere specialiserede plantesorter også til økologerne. Der er behov for, at de danske producenter øger deres fokus på forskning, udvikling og planteforædling, herunder også til økologerne. Sådan opnår vi vækst, mener han.

Temadag om planteforædling

I den forbindelse afholdes der en temadag tirsdag den 25. februar fra klokken 10 til klokken 16 i Eikveds Pakhus, Asiatisk Plads 2G, 1448 København K.

Der vil til temadagen være deltagelse af fødevareminister Dan Jørgensen og landbrugets top. Desuden vil der være mulighed for at høre nyeste viden fra forskere og fagfolk.  

Læs mere om dagens program på naturerhverv.dk.