- Landbrug & Fødevarer ønsker foretræde for udvalgene for at fremlægge vores bekymringer ved 1. generation af vandplaner, der netop har været i offentlig høring. Vi vil desuden præsentere vores forslag till at løse udfordringerne bedst muligt, lyder det i henvendelsen til Folketinget.

Afdelingsleder for "Vand og Natur" i Landbrug & Fødevarer, Anders Panum Jensen, siger til Maskinbladet.dk, at man først og fremmest ønsker at gøre opmærksom på de store omkostninger, som vandplanerne vil påføre landbrugserhvervet i Danmark, og hvor unødvendigt det er at påføre lanbruget disse omkostninger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil have vandplanerne sparket til hjørnespark og have politikerne til at tage vandplanerne med i den næste runde af de vandplaner, de allerede nu er begyndt at forberede, siger Anders Panum Jensen.

Enig i målene

Vandplanerne handler dels om mål for at opnå en god tilstand i de danske vandløb og dels at sikre kystområderne mod flere næringsstoffer, end de kan bære:

- Landbrug & Fødevarer er enige i målene, men vi er uenige i de initiativer, der sættes i værk med vandplanerne. Der er ikke fagligt grundlag for de meget omkostningsfulde initiativer i vores erhverv. Det gælder eksempelvis de randzoner, som allerede er sat i værk, og det er krav om "ekstra afgrøder", som landmanden skal så om efteråret, men som reducerer mulighederne for en optimal produktion. Det er også krav om mindre "vedligeholdelse" af vandløbene, så man eksempelvis ikke slår "grøde", så vandet kan strømmme frit igennem. Det kan være en god idé, hvis man har et oprindeligt vandløb med stort naturpotentiale, men her planlægger man også indsats på det, der reelt er afvandingskanaler, gravet med det formål at føre vand væk fra markerne. De er helt afgørende, hvis vi skal fastholde vores produktion. Man går alt for vidt og lægger indsatsen på vandløb, der slet ikke er naturlige, fortsætter Anders Panum Jensen.

Væk med dem

Han sætter sin lid til, at Natur- og Landbrugskommissionen sidste forår rejste kritik af den måde, der er reguleret hidtil, og at der er forslag til at gøre tingene mere effektivt og målrettet:

- Vi opfordrer politikerne til at lytte til Natur- og Landbrugskommissionens kritik og handle nu. De skal tage vandplanerne af bordet, da de ikke bygger på sund fornuft. I stedet skal der udarbejdes nye vandplaner, som indeholder den visdom, som der ligger fra Natur- og Landbrugskommissionens side, siger Anders Panum Jensen, der håber, at den nye miljøminister Kirsten Brosbøl vil være en del af den vækstdagsorden, som regeringen har bebudet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi håber, at hun kan se det som en ny start i forhold til miljøreguleringen af landbruget, slutter Anders Panum Jensen, der savner en større grad af faglighed i reguleringen af landbruget.