"What's next?" lyder et meget sigende slogan fra Kverneland, som for tiden er i gang med en offensiv på flere fronter. Mærket stiller med adskillige nyheder på Agritechnica i november, og forleden fik pressen et smugkig på nyskabelserne på fabrikken i Soest i Tyskland, der er specialiseret i såteknik.

Men der var meget andet end såning og den nye universal-såmaskine, Kverneland u-drill, på programmet, og de store investeringer, som producenten har foretaget i de forskellige Kverneland-fabrikkers udviklingsafdelinger, begynder at materialisere sig i form af nye maskiner - eksempelvis den håndfuld regulære nyheder, der vises på Agritechnica 2013 - sammen med talrige opdateringer på de eksisterende maskiner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Blandt de ægte nyheder er således en ny twinrotor-rive med det fulde navn Kverneland Taarup 9590 C Hydro, en effektiv sag med en arbejdsbredde på ni meter. Til dens kvaliteter hører blandt andet, at den er fleksibel og kan variere arbejdsbredden mellem otte og ni meter. Det betyder, at græsset kan samles i rækker fra 1,20 til 2,20 meters bredde, så det passer til den opsamlervogn eller ballepresser, der anvendes.

Under vejtransport sænkes riven hydraulisk, så dens højde kun er fire meter, og det gør den stabil at køre med. Det hører også med til billedet, at transmissionen er vedligeholdelsesfri. På marken følger den jordens konturer, og de to riverotorer kan løftes separat.

Nem tandskift

En regulær nyhed er også den nye harve, Kverneland CLC pro Classic med arbejdsbredder fra tre til fem meter og med tre rækker tænder, som kan løsne op til 30 centimeter i dybden. Det særlige ved den er, at man her anvender Kvernelands nye og patenterede "Knock-on" system, som gør skift af tænderne hurtigt og nemt, da man kun skal bruge en hammer og noget, der ligner en mejsel. Ifølge Kverneland tager det kun halvandet minut at skifte tænderne på en tre meters harve - det ville tage 20 minutter, hvis tænderne var boltet på. Knock-on systemet, der er helt unikt, anvendes på flere af Kvernelands nye og kommende maskiner.

Endelig er der nyt i Optima-serien, hvor Kverneland har udviklet en ny variabel teleskop-ramme til såmaskinerne, så man nemt og hurtigt kan variere såbredden fra 30 til 80 centimeter. I samme forbindelse er man aktuel med en mindre, men gennemtænkt nyhed til netop såmaskinerne, nemlig det nye CX-II såskær, som skal anvendes på flere modeller. Det nye såskær øger akkuratessen, når såsæden placeres. Skulle der komme en sten i vejen har såskæret en fjederbelastning, så det blot løfter sig hen over stenen og falder tilbage på plads igen. Som på mange maskiner hos Kverneland er der ingen smøresteder, og nyheden er vedligeholdelsesfri.